North Yorkshire Moors parna železnica  Foto: Wikimedia
Utrip mesta · destinacija

Potovanja z vlakom so resnično nekaj posebnega, saj svet lahko vidimo skozi povsem drugačno perspektivo. Mistične pokrajine, slikovita in bujna narava ter neokrnjeni gozdovi so le dodana vrednost nekoliko drugačnemu popotovanju, kjer udobno namestimo in preprosto zaužijemo širne planjave našega planeta. Švica, Velika Britanija, Kanada in Avstralija je le nekaj destinacij, ki vam jih ponujamo. Pa srečno pot!

Obala Tihega oceana, od Christchurcha do Pictona, Nova Zelandija
Osupljivo in prečudovito potovanje z vlakom obljublja Kiwi Rail, s katerim na nepozabni vožnji od novozelandskih gora do obale z vlakom prečkamo 175 mostov, reko Clarence in občudujemo slikovite vinograde. V drugi polovici popotovanja se popeljemo skozi obalna mesteca in opazujemo kite, nato pa se napotimo proti Canterburyjski ravnini, največjem ravninskem območju Nove Zelandije.

Švicarski čokoladni vlak, od Montreuxa do Broca, Švica
Edina slaba stran »čokoladnega vlaka« je, da obratuje le med junijem in oktobrom, toda to je lahko tudi dobro, saj je švicarska pokrajina v tem času naravnost veličastna. Sladko popotovanje organizirata podjetji GoldenPass Services in Cailler-Nestlé ter vključuje obisk tovarne sira v Gruyèresu in Nestléjevo tovarno čokolade v Brocu. Presenečenje ali ne – vožnja je še slajša, saj nam z veseljem postrežejo še s slastnimi rogljički. Verjetno polnjenimi s čokolado.

Darthmoutska parna železnica, od Paigntona do Kingsweara, Velika Britanija
Potovanje z zgodovinskim parnim vlakom je potovanje v preteklost skozi angleško riviero geoparkov ob obali med Paigntonom in Kingswearom. Na 11 kilometrov dolgi poti se popeljemo mimo gozdnatih pobočji ob izlivu reke Dart in s polno paro prečkamo številne viadukte.

Orient Express, od Bangkoka do Singapurja
Na štiri dni in tri noči dolgem popotovanju se ustavimo na slavnem mostu na reki Kwai Yai, kjer podrobneje spoznamo zgodovino železnice Tajska – Burma in poznanega mosta. Naslednja postojanka je Penang, končna postaja pa železniška postaja Woodlands v Singapurju.

Vlak Rovos, od Pretorie do Viktorijinih slapov, Južna Afrika
1599 kilometrov dolga pot od Pretorie do Viktorijinih slapov z razkošnim vlakom Rovos je veliko več, kot le povezava med dvema destinacijama. Potem ko se na vlak vkrcamo v Pretorii, potujemo skozi Mafikeng v Bocvano in jo nato mahnemo na sever proti Mahalapye ter prečkamo Kozorogov povratnik. Viktorijini slapovi in reka Zambezi sta zadnja postaja.

Velika Južna železnica, od Adelaide do Darwina, Avstralija
V treh dneh se lahko nadejamo puščave za celo življenje, saj se Velika Južna železnica vije po skoraj tri tisoč kilometrov dolgi poti po Avstraliji. Kljub temu je potovanje fantastično. Ustavimo se na Alice Springs in v narodnem parku Nitmiluk, vožnja z vlakom pa je nadvse udobna, saj je se lahko spočijemo v prijetni kavarni in restavraciji.

North Yorkshire Moors parna železnica, od Pickeringa do Whitbyja, Velika Britanija
Potovanje od Pickeringa d Whitbyja razkrije North Yorkshire v prekrasni luči. Prečkamo številne ljubke vasice, vključno z Goathlandom oziroma Hogsmeade iz filmov Harryja Potterja.

Gorsko popotovanje po Severni Carolini, Združene države Amerike
Štiriurna ekskurzija z The Great Smoky Mountains Railroad je v jesenskem času kot nalašč za raziskovanje Severne Caroline. Od Bryson Cityja potujemo ob rekah Tennessee in Nantahala, prečkamo jezero Fontana in mistično sotesko Nantahala.

Širna Kanada, od Toronta do Vancouvra, Kanada
Via Rail z razkošnim Canadian vlakom obljublja nepozabno štiridnevno potovanje po Kanadi. Namestimo se lahko v enem od dveh razredov ter uživamo v enkratni hrani in opazovanju neba skozi stekleno streho.

Lizbona Foto: Paradise in the World Prvomajska potepanja po barvitih evropskih mestih 2 Montreal – drugo najbolj srečno mesto na svetu Rialto Benetke / Foto: Wikipedia Prvomajska potepanja po Sloveniji in okolici 467175841 Prvomajska potovanja & adrenalinci · · · · · ·