1000-500-citymagazine-cover
Utrip mesta · mobilno

Stratolaunch, podjetje ameriškega milijarderja in soustanovitelja Microsofta Paula G. Allena, ima novico za nas. V kalifornijski puščavi so namreč v popolnem miru izdelali največje letalo, ki bo letelo v vesolje. Kot se za milijarderja pač spodobi. Prejšnjo sredo so to ogromno zračno plovilo peljali na prvi ‘sprehod’ in videti je, hja, megalomansko.

Najprej se seznanimo z merami, da si bomo lažje predstavljali, kako veliko zares je. Razpon kril meri 117 metrov, kar je več, kot nogometno igrišče, v višino pa meri 15 metrov. Brez goriva tehta slabih 227 ton, z gorivom pa neverjetnih 590 ton. Nekaj več kot 10 Titanikov. Stoji na 28 kolesih in poganja ga 6 motorjev letala Boeing 747.

Potniki na letalu pa ne bomo ljudje, temveč rakete. Podjetji Stratolaunch in Orbital ATK sta kot partnerja združili moči in bosta v vesolje pošiljali rakete Pegaus XL, ki lahko v orbito popeljejo manjše satelite. Stratolaunch naj bi rakete ponesel do višine slabih 11.000 metrov, jih spustil, rakete pa bi se od tam izstrelile v orbito.

PREBERITE ŠE: SKYLON: LETALO, KI NAS BO V ŠTIRIH URAH ODPELJALO KAMORKOLI IN V VESOLJE

Očitno je vesolje prav zares na agendi milijarderjev in prav zanimivo bo spremljati, kako se bodo dogodki odvijali. Morda pa še mi dočakamo izlete na Luno za konec tedna.

Galerija slik: Največje letalo, ki bo letelo v vesolje

Največje letalo, ki bo letelo v vesolje.Odpri galerijo
shutterstock_332274041 Googlov zlovešč načrt očiščenja spleta z adblockerjem, vgrajenim v Chrome, bo ‘ubil’ ⅔ slovenskih medijev citymagazine-cover Čistilnik zraka za kolo citymagazine-cover IKEA: V Ikeo že to jesen prihaja pametni dom žaluzije-cover SolarGaps: solarne žaluzije ·