Navij buliko pozneje: ženske potrebujejo 20 minut več spanja kot moški!
Utrip mesta · zdravje & lepota

Najnovejši rezultati britanske raziskave o spanju kažejo, da bi si morale ženske naviti budilko 20 minut pozneje. Preberite, zakaj.

Ženske potrebujejo 20 minut več spanja kot moški …

Ženske uporabljajo večji del svojih možganov.

Raziskava britanske univerze Loughborough je pokazala, da bi morale ženske spati 20 minut več kot moški, ker njihovi možgani zaradi večopravilnosti delujejo kompleksnejše in intenzivnejše. Z drugimi besedami, ženske čez dan uporabljajo večji del možganov kot moški.

Avtor študije, ki je zajela 210 žensk in moških srednjih let, Jim Horne, je o rezultatih raziskave povedal: ”Ženske delajo čez dan veliko stvari hkrati, zato uporabljajo večji del svojih možganov kot moški. Da bi se ti ustrezno obnovili, morajo ženske spati več.”

Tudi moški v določenih poklicih potrebujejo več spanja.

Enako velja za moške, katerih služba terja veliko pomembnih odločitev in razmišljanja zunaj ustaljenih poti. Zadostuje približno 20 minut spanca več.

”Ena od najpomembnejših nalog spanja je, da si možgani opomorejo. Del možganov, ki je zadolžen za spomin in jezike, počiva in se obnavlja med globokim spancem,” je še povedal Horne.

Neželeni učinki pomanjkanja spanja pri ženskah, na katere je treba biti pozoren.

Študija je pokazala še, da ima pomanjkanje spanja pri ženskah številne neželene stranske učinke. Pojavijo se lahko raztresenost, psihološke obremenitve, napadalnost, depresija in jeza. Teh posledic pri moških, ki so spali premalo, niso zaznali.


cudoviti um Trije nenavadni znaki inteligence Najstarejši otroci so najbolj inteligentni Tako vrstni red rojstva vpliva na vašo inteligenco jernej-graj-q4n2a5z-ssk-unsplash Moški, ki se poročijo s pametnimi ženskami, živijo dlje 10 dejstev o kavi, ki jih niste poznali: to se zgodi, če vsak dan piješ kavo! 10 dejstev o kavi, ki jih ne poznaš: to se zgodi, če vsak dan piješ kavo! ·