NAWA Racer
Utrip mesta · mobilno

Zagonsko podjetje Nawa, ki se ukvarja z elektroniko in izdelavo superkondenzatorjev, je svoja najnovejša dognanja predstavilo v obliki električnega motornega kolesa Nawa Racer. Predstavljen bo na mednarodnem sejmu CES 2020.

Nawa Racer predstavlja moderno interpretacijo klasičnega ‘cafe racerja’. Poganja ga hibridni sistem, ki je sestavljen iz litij-ionske baterije in superkondenzatorja. Superkondenzator bi lahko laično opisali kot superbaterijo, ki lahko shrani več energije kot običajna baterija, prav tako pa se lahko občutno hitreje polni in prazni. Pri Nawi so prepričani, da bodo takšni hibridni sistemi postali prihodnost električne mobilnosti. Superkondenzator s kapaciteto 0,1 kWh lahko v kombinaciji z baterijo, ki ima kapaciteto 9 kWh, priskrbi dovolj energije, da se motorno kolo pelje skoraj 150 kilometrov daleč. Racer, ki ima 100 konjskih moči, potrebuje le 3 sekunde, da pospeši od do 96 km/h, njegova največja hitrost pa je 160 km/h.

Pri Nawi navajajo še podatek, da bi lahko zaradi izredno učinkovitega regenerativnega zaviranja prevozili do 288 kilometrov dolgo pot. Hibridni sistem podjetja Nawa je dimenzijsko povsem prilagodljiv, kar pomeni, da bi lahko takšen sistem brez težav poganjal tudi avtomobil ali celo večje prevozno sredstvo.


Porsche Macan GTS Novi Porsche Macan GTS: nadgradnja Porschejevega vročega križanca download (17) D-Fly Dragonfly: prestiž med električnimi skiroji Bandit9 EVE LUX Bandit9 EVE LUX: futuristično motorno kolo Carapace Carapace: najbolj luksuzna jahta na svetu se lahko spremeni v podmornico · ·