v 24 urah
V zraku · buzz buzz

V 24 urah se lahko spremeni vse – celo podoba celotnega mesta. In kar težko je verjeti, da bi lahko mogočne objekte v nekem mestu v enem trenutku tako rekoč izbrisalo s površja Zemlje. Tukaj so fotografije, ki prikazujejo, kako se lahko v 24 urah spremeni življenje.

Spodaj si poglejte in preberite, kako se lahko v enem dnevu, v 24 urah, spremeni popolnoma vse!

Izbruh vulkana Sv. Helena, 1980

Ognjenik Sv. Helena v Washingtonu je izbruhnil pomladi 1980. Izbruh je bil tako močan, da se je pepel dvignil več deset kilometrov visoko. Ogromen plaz lave, kamnov in vročih plinov je pokrajino spremenil za vedno.

Černobilska nesreča, 1986

Manjši industrijski mesteci Černobil in Pripjat sta postali znani po tragediji, ko je v černobilski jedrski elektrarni leta 1986 eksplodiralo. Mesti sta se v delčku sekunde spremenili v t. i. zaprto območje.

Temperaturna razlika

Verjeli ali ne, sneg lahko pada tudi v najbolj vročih puščavah Afrike. Letos januarja je snežna odeja pokrila tudi Saharo. Resne temperaturne spremembe lahko tako prinesejo pravo zimo tudi v tropske pokrajine.

Cunami na Japonskem, 2011

Potres v Tihem oceanu blizu obale Honšu je povzročil enega najmočnejših cunamijev. Voda se je dvignila kar za 40 metrov in s svojim močnim in hitrim tokom brisala vse pred sabo. Narava je tako še enkrat pokazala svojo prevlado na človeštvom.

Padec Berlinskega zidu, 1989

Po zmagi nad totalitarnim režimom so zaveznice Nemčijo razdelile na več osvojenih con. Vzhodno in zahodno Nemčijo je ločil 155 kilometrov dolg betonski zid. 28 let pozneje, leta 1989, je Berlinski zid padel in tako popolnoma spremenil videz mesta.

Orkan Harvey, 2017

Tropski ciklon je lani avgusta močno prizadel Teksas. Dogodek je več delov Teksasa pustil v postapokaliptični poplavi. Težko verjamemo, da gledamo resnične posnetke mesta in ne kakšnih prizorov iz filma.

Zlom newyorške borze, 1929

Danes črni petek povezujemo s popusti v trgovskih centrih, leta 1929 pa je ta ‘črni’ dan zaznamoval začetek velike depresije oz. velike gospodarske krize, ki je trajala 10 let.

Potres na Haitiju, 2010

Januarja 2010 je Haiti prizadel katastrofalen potres 7. stopnje po Richterjevi lestvici. Pod sabo je pokopal več kot 500 tisoč ljudi. Čeprav je bil potres kratek, je narava pokazala svojo neizmerno moč in za sabo pustila kaos.

Potres v Indijskem oceanu, 2004

Potres v Indijskem oceanu je kriv za največji zabeleženi cunami vseh časov. Voda je pokrila obale Indonezije, Šrilanke, južne Indije in Tajske. Cunami je bil tako močan, da so moč tresljajev začutili celo v Južnoafriški republiki.

Orkan Katrina, 2005

Eden najbolj uničujočih orkanov v zgodovini ZDA se je zgodil v New Orleansu. Mesta pod nivojem morja so prizadeli orkanski vetrovi in poplave. Ulice so bile dobesedno izbrisane, večina mest pa je bila pod vodo.

V času žalovanja in uničenja ljudje svoje težave postavimo na stran in poskušamo biti ob prizadetih. A ni treba vedno čakati na apokalipso, da bi lahko razkrili svojo dobrodelnost. Pozorni smo lahko vsak dan. Kdaj smo nazadnje obiskali starše? Ali pa preživeli svoj prosti čas s svojo družino in prijatelji? Pozabimo na vsakodnevne težave in si vzemimo nekaj časa za stvari, ki so resnično pomembne.

26938621338_3ec0bcbe5b_ka Imamo nov ‘severni sij’, ki se pojavlja bližje nam helena-lopes-463976-unsplash Strogih heteroseksualcev ni, pravi študija The Hawking Excitation 5 trenutkov, ko nas je Stephen Hawking nasmejal do solz andrew-neel-237802-unsplash Tega nikakor ne smete narediti na intervjuju za službo · ·