Neuralink
V zraku · tehnologija

Neuralink je najnovejši startup že vsem dobro poznanega Elona Muska. Svet so presenetili z napravo, s katero bo mogoče z možgani ‘telepatsko’ upravljati z računalniki. Če bo vse po sreči, bodo prve preiskave z ljudmi izvedli že v začetku prihodnjega leta.

Neuralink je predstavil napravo, ki predstavlja povezavo med možgani in računalnikom. Elon Musk trdi, da se lahko kaj hitro zgodi, da bomo ob napredku umetne inteligence, zaostali za njo. Ravno zaradi tega potrebujemo zmogljivo napravo, ki nam bo omogočila, da postanemo del umetne inteligence.
Neuralink razvija majhne procesorje, ki se bodo povezali preko ‘kablov’, ki so tanjši od človeškega lasu. Senzorji, v velikosti med 4 in 6 miko metri, se bodo namestili pod površino lobanje in pošiljali informacije v napravo, ki si jo bomo namestili za uho.

Cilj Neuralinka je, da bi ‘bral’ informacije živčnih končičev s kar se da minimalno invazivno metodo.

Za vstavitev naprave so pri Neuralink razvili posebnega kirurškega robota, ki je opremljen z napredno video optiko. Sposoben bo vstavljati ‘niti’ v možgane, ne da bi pri tem poškodoval krvne žile.

Vstavil bo lahko 6 ‘niti’ v minuti, kar je skupaj 192 elektrod, delo pa bo opravil s pomočjo 24-mikronske igle. Robotovo delovanje bi lahko primerjali z delovanjem šivalnega stroja. Po vstavitvi bodo lahko ‘niti’ opravljale bralne in pisne operacije in pri tem prenašale veliko količino podatkov. Zunanji sprejemnik bo preko brezžične povezave komuniciral z vstavljenimi senzorji in podatke prenašal v različne aplikacije.

Prvo testiranje z ljudmi naj bi se pričela v začetku prihodnjega leta, prednost pa bodo imeli pacienti z boleznimi, ki so še danes slabo poznane in predstavljajo velik izziv.

Galerija: Neuralink

NeuralinkOdpri galerijo

A7RIV Sony Alpha 7R IV: previsoka ločljivost WF-1000XM3_S_WearingSensor2-Large-1 Nove brezžične slušalke Sony WF-1000XM3: samo glasba, NIČ drugega Monster X Monster X: najmočnejši prenosni polnilec, ki lahko polni več naprav hkrati Alpha 3: akcijska kamera z najnovejšo tehnologijo in najnižjo ceno Alpha 3: akcijska kamera z najnovejšo tehnologijo in najnižjo ceno ·