tommaso-fornoni-185118-unsplash
Utrip mesta · destinacija

Na Finskem otroci poslušajo dinozavre, ki igrajo ‘heavy metal’, župane mečejo v vodo za dobra dela, študenti pa najemajo posebne sobe za žuranje. V tem članku boste izvedeli o Finski, ki ni znana samo po Land of Thousand Lakes, Nokii in Moomintrollu, ampak tudi drugih stvareh.

Tu je 8 zanimivih stvari o Finski, ki vas bodo morda tako navdušile, da boste želeli obiskati to državo.

1. Meči za doktorje

Na nekaterih finskih univerzah se še zmeraj držijo tradicije podeljevanja mečev, ko študent doktorira. Poleg tega, da študent prejme diplomo, dobi tudi meč, ki ga mora kupiti sam.

2. Psi za branje

Obstajajo psi, ki pomagajo slepim otrokom pri učenju finskega jezika.

3. Jezik vilinov

Finski jezik je eden od najtežjih jezikov na svetu. John Ronald Reuel Tolkien je bil tako navdušen, da je finski jezik jemal kot osnovo za jezik vilinov. Jezik ima 40 sopomenk za besedo sneg, vendar ni nobene besede, če želite reči prosim.

4. Kazni za prekrške so odvisne od prihodka

Višina globe za prehitro vožnjo je odvisna od tega, koliko oseba zasluži. Višja kot je plača, višja je globa. Eden od vodstvenih delavcev velike finske družbe je moral plačati najvišjo kazen v zgodovini, tj. 116.000 evrov. Vozil je 75 km/h tam, kjer je bila največja dovoljena hitrost 50 km/h.

5. Bonus za vrnitev po dopustu

S ciljem, da bi spodbudili zaposlene, finska podjetja osebam, ko se vrnejo z dopusta, plačajo poseben bonus. Nihče ne skriva, koliko zasluži, ker je na Finskem to preprosto ugotoviti, saj morate le poklicati na posebno številko.

6. Hiše za študentske zabave

Skoraj vsaka velika univerza na Finskem ima hiše z zabavo, ki si jih študentje lahko brezplačno izposodijo, če organizirajo kakršenkoli dogodek. Videti so kot standardne hiše z ogromnimi dnevnimi sobami, spalnicami in savnami.

7. Savne

Na Finskem živi 5 milijonov ljudi, število savn pa je 2 milijona. Vsako veliko podjetje in javna ustanova ima savne za zaposlene. Tudi zaporniki na Finskem lahko enkrat tedensko obiščejo savno.

8. Državni dan zaspanosti

Državni dan zaspanosti je zabavna tradicija v nekaterih finskih družinah, kjer tistega, ki se zbudi najpozneje, vržejo v vodo. V Naantaliju je ta praznik poseben, saj je nekoč veljalo pravilo, da se državljana, ki je veliko prispeval k razvoju mesta, vrže v vodo, zato so od leta 1950 vsi župani tako počaščeni.

10 najboljših barov na tersaha, med njimi tudi slovenska. 10 najboljših barov na terasah v Evropi, med njimi tudi slovenski shutterstock_552497335 10+ najbolj edinstvenih plaž na svetu 31928274_1725404504165111_237146559119097856_n 20 enkratnih evropskih izkušenj, ki jih moraš doživeti v svojih 20. guntu-floating-hotel-japan-4 8 neverjetno spokojnih in lepih plavajočih hotelov · · · · ·