New York, nove Benetke?
V zraku · buzz buzz · Utrip mesta · destinacija

Se bomo po New Yorku v prihodnosti peljali z gondolami? Če se nameravate preseliti v prestolnico sveta, vam predlagamo, da investirate v zavarovanja proti poplavi in v gondolo, saj veste, tisti dolg, ozek čoln s krivinami na koncih, ki je neločljivo povezan z Benetkami. Zakaj? Nova študija ugotavlja, da bodo številne poplave, kot je bila tista iz leta 2012, ko je po ZDA pustošil orkan Sandy in je voda zalila podzemne železnice in ulice, trikrat do 17-krat bolj pogoste do konca stoletja.

New Yorku bomo v prihodnje morda pravili kar ameriške Benetke. Vse odkar je New York leta 2012 opustošil orkan Sandy in povzročil hude poplave – voda je zalila stare predore podzemne železnice in ulice ter povzročila milijardno gmotno škodo, se znanstveniki ukvarjajo z vprašanjem, kaj to pomeni za prihodnost prestolnice sveta.

PREBERITE ŠE: Na Kitajskem imajo lahko iPhone 7 zgolj brezposleni

Že tri tisoč let se gladina svetovnih oceanov ni dvigovala tako hitro. Dve nedavni študiji, objavljeni v ameriški reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, sta razkrili, da bi se morska gladina morda celo znižala, če ne bi bilo globalnega segrevanja, ki smo ga povzročili ljudje. Še hitreje kot narašča gladina pa narašča škoda, ki jo povzroča dvigovanje morske gladine.

Študiji sta tudi ugotovili, da se bo v tem stoletju oceanska gladina v povprečju povišala vsaj za 28 centimetrov, morebiti celo za 130 cm, kar seveda močno ogroža obmorski New York. Številne njegove ulice se znajo tako spremeniti v plovne kanale, podobno kot v Benetkah, rumene taksije pa znajo nadomestiti gondole.

Naravne katastrofe razsežnosti orkana Sandy so bile do nedavnega še tisočletni pojav, danes pa že štiristoletni. Kaj lahko se tako zgodi, da bo New York že kmalu postal ameriške Benetke.


Filmski miti Filmski miti: razbijamo filmske mite Resnični Dug. Govoreči pes – to je resnični Dug iz risanke V višave nohti2 To je razlog, zakaj si moški v oktobru množično lakirajo en noht kaj skrivajo znana umetniška dela Kaj skrivajo najbolj znana umetniška dela? ·