New York Times Square
Utrip mesta · destinacija

V New York se ne smete odpraviti brez dobro pripravljenega bojnega načrta. V mestu se sicer ne morete izgubiti, saj ima dobro in logično organiziran sistem ulic in avenij.

Podzemlje je prepleteno z dobrih tisoč kilometrov dolgimi progami podzemne železnice, ki vas hitro in poceni popelje po celem Manhattnu in tudi v druge soseske mesta (Bronx, Brooklyn, Queens). Če ostanete tam teden ali več in podzemno koristite vsaj dvakrat dnevno, kupite tedensko karto za podzemno železnico. Po ulicah in avenijah mrgoli rumenih taksijev, ki so večinoma zasedeni, saj se Newyorčani poleg podzemne železnice najraje prevažajo z njimi. Izkušnja, ki jo morate doživeti, je, da se postavite na rob pločnika in z značilnim gibom roke, flag down, ustavite taksi, pa čeprav se odpeljete le do naslednjega vogala. Najprej se odpravite po aveniji Broad way do parka ob City Hall, nasproti katerega se dviguje nekoč najvišja stavba na svetu, 238 metrov visoka blagovnica Woolworth. Če nadaljujete pot navzdol proti Battery Parku, se ustavite v Saint Paul’s Chapel poleg točke Ground Zero, kjer sta stala veličastna dvojčka, zdaj pa tam zeva ogromna praznina. Cerkev je posvečena spominu na 11. september 2001. Pravokotno na Broadway najdete slavni Wall Street, ki ga morate obiskati med tednom, ko tam kar mrgoli mladih in nadobudnih poslovnežev. Simbol new – yorške borze je bik, ki ponazarja trend rasti delnic na borzi. Ko prispete do Battery Parka, ki je ob obali, se hitro postavite v vrsto za trajekt, ki vas najprej popelje na Liberty Island s kipom svobode. Ob predhodni prijavi ste lahko eden izmed redkih izbrancev, ki se povzpne v sam vrh – baklo, ki jo v rokah drži gospodična Svoboda. Ladjica, s katere se odpira fenomenalen razgled na downtown Manhattan in sosednji New Jersey, razmejuje ju Hudson River, vas popelje naprej na Ellis Island, kjer je danes muzej, posvečen priseljencem, ki so v Ameriki iskali boljše življenje. Od konca 19. do sredine 20. stoletja jih je tam preizkušnjo za vstop prestalo, ali pa tudi ne, več kot petnajst milijonov. Če vam na lep sončen dan ostane še kaj moči, se s podzemno železnico (A ali C) zapeljite pod reko East River in izstopite na prvi postaji v Brooklynu, od koder je pet minut hoje do znamenitega Brooklyn Bridgea.

Vzemite si čas za sprehod nazaj proti Manhattnu in uživajte ob sončnem zahodu ter pogledu na velemesto in prižigajoče se lučke v njem. Nikakor ne smete oditi iz New Yorka, ne da bi si ogledali muzikal ali katerokoli drugo predstavo v eni izmed mnogih dvoran na Broadwayju. Da si zagotovite cenejše vstopnice, se zgodaj zjutraj odpravite na Times Square in poiščite kiosk z rdečim napisom tkts, kjer prodajajo vstopnice za popoldanske matineje po polovični ceni. Na Times Squareu vam pot lahko prekriža simpatičen mladenič v spodnjicah, Naked Cowboy, s katerim za en dolar naredite nekaj “sočnih” fotografij. Od tam do Empire State Buliding, ki je danes najvišja stavba v New Yorku, je le nekaj ulic. Če želite ujeti sončni zahod, se odpravite tja dovolj zgodaj, ker je naval turistov ob tistem času dneva največji. Pogled na kip svobode s prižgano baklo, Chrysler Building, Flatiron Buliding ter za nas nepojmljivo razsežnost enega mesta, odtehta čakanje v vrsti, ki se na trenutke zdi brezkončno. Z vrha se odpira tudi pogled na zeleni del mesta, pljuča New Yorka, Central park, ki ga je najbolje obiskati ob koncu tedna. Tam se Newyorčani sprostijo po napornem delovnem tednu. Poleg sprehajanja in sončenja pa lahko poskrbite tudi za rekreacijo in najamete kolo, zelo zabavno je v tandemu. Central Park sega kar od 59. do 110. ulice. Na vzhodni strani se zvrstijo muzeji Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum, Jewish Museum, Museum of The City of New York. Na zahodni strani pa si velja ogledati American Museum of Natural History. Za ljubitelje moderne umetnosti je vsekakor “poslastica” The Museum of Modern Art – MoMa – med peto in šesto avenijo. Za vstopnino, ki vključuje ogled vseh galerij in razstav, filmske in avdioprograme, boste odšteli dvajset, študentje pa deset dolarjev. V New Yorku je kar nekaj trgovin MoMa shop, kjer lahko postanejo vaši izbrani dizajnerski predmeti za dom in dušo. Popoln seznam razstav najdete na www.moma.org. Na križišču 72. ulice in avenije Central Park West stoji The Dakota Buliding, zadnje domovanje člana skupine The Beatles, Johna Lennona, pred katerim ga je leta 1980 ustrelil njegov oboževalec. Čez cesto je glasbenikovo najljubše sprehajališče Strawberry Fields, kjer so mu v spomin sestavili mozaik Imagine, ki ga dnevno ureja njegov oboževalec Gerry. Omembe vreden je tudi Union Square (med Broadway in Park avenijo), kjer se poleg ogleda in zanimivih nakupov na tržnici ob ponedeljkih, sredah, petkih in sobotah lahko pridružite različnim dogodkom: od koncertov, do demonstracij, ali pa med množico Newyorčanov pojeste kosilo in popijete kavo. To je le del mozaika, a vaša izkušnja New Yorka se s tem ne bo zaključila. Podoživljali jo boste ob vsakem filmu ali nadaljevanki, ki je posneta v New Yorku. Z malo sreče boste lahko deležni tudi del tega.

KULINARIKA
Kulinarična izbira ni lahka, pa tudi časa bo premalo, saj bi potrebovali kar šestinštirideset let, če bi v New Yorku želeli vsak dan jesti v drugi restavraciji. Privoščite si lahko vse od tipičnih ameriških hot dogov za približno dva dolarja, do vrhunskih restavracij zaprtega tipa, kjer boste za glavno jed od – šteli od sto do tristo dolarjev. Na Madison Square Parku boste našli eno najboljših prodajaln hot dogov in hamburgerjev, ki so sicer malenkost dražji kot pri uličnih prodajalcih, ampak vredni pokušnje. Okusen zajtrk poskusite v odlični alžirski kavarni Atlas, na drugi aveniji med četrto in peto ulico. Tam vam postrežejo mesne in vegetarijanske sendviče ter bagete, okusno kavo, ki jo lahko vzamete s sabo in se tako zlijete z množico pravih Newyorčanov, ki hitijo po avenijah. Poskrbijo tudi za jutranje sladkosnede. Po opoldansko kosilo se tako turistikot Newyorčani pogosto odpravijo v eno izmed številnih hitrih, a zdravih restavracij, kjer si hrano izberejo sami iz zelo raznolike ponudbe buffeta. Preizkušeno slastna je ponudba v Olivi na Broadway Avenue. Na Deveti in Deseti aveniji se vrstijo restavracije kuhinj vsega sveta po sprejemljivih cenah, povprečno dvajset do petintrideset dolarjev za glavno jed. Francoske specialitete poizkusite v bistrojih Pastis in Balthazar, najboljšo mehiško hrano boste jedli v restavraciji Rosa Mexicano, El Cid pa ponuja odlične španske tapase in sangrijo. Nasproti Bryant Parka se nahaja eden izmed mnogih zdravih lokalov Jamba Juice, kjer vam zmešajo sveže stisnjene sadne in zelenjavne koktajle za s sabo po vašem okusu. Vzemite si čas in jih z užitkom popijte v že prej omenjenem parku. Popoldansko kavo si privoščite v neposredni bližini Times Squarea v kolumbijski kavarnici Juan Valdez Caffe, kjer lahko poskusite več vrst odličnih kolumbijskih kav. Če imate v želodcu še kaj prostora, se odpravite v eno izmed desertnic Max Brenner chocolate bar v predelu East Village (različne vrste čokolad in kakavov si izberete na čokoladni tržnici) ali v bližini Union Square, kjer se boste počutili kot v čokoladni pravljici. Ljubitelji dobrega sušija pa se odpravite v restavracijo Mizu Sushi, kjer boste jedli enega izmed boljših sušijev v New Yorku.

ZA ZAPRAVLJIVCE
Ulice New Yorka se na trenutke zazdijo kot modna pista, saj Newyorčani in Newyorčanke tudi pri najbolj vsakdanjih opravilih skrbijo za čim bolj popolno zunanjo podobo. Pri tako pestri izbiri trendovskih oblačil to sploh ni težko. Največjo izbiro oblačil svetovno znanih modnih oblikovalcev boste našli uro in pol vožnje z avtobusom proti severu države v Woodbury Commons Outlet, kjer so cene nižje tudi do šestdeset odstotkov. V celem letu ne manjka razprodaj, saj je vsak praznik, celo Thanksgiving Day (tretji petek v novembru) izgovor za znižanje cen in mrzlično nakupovanje. Če ni omejitve vašega proračuna, si vzemite dan za sprehod po Peti aveniji in aveniji Madison, okrog 50. ulice. Tam se pustite razvajati v trgovinah prestižnih imen, kot so Chanel, Prada, Fendi, Yves Saint Laurent, Calvin Klein, Gucci, Giorgio Armani, … Peta avenija je avenija največjih veleblagovnic ali department stores, kot so Henry Bendel, Lord & Taylor, Saks Fifth Ave, Bergdorff Goodman, avenija Madison pa se ponaša z najdražjo department store v mestu Barney’s New York. Če vas znana imena ne ganejo preveč in iščete drugačnost, se po bolj trendovska oblačila odpravite v SoHo (južno od Houston Street, med Broadway in West Broadway avenijo), kjer svojo vizijo mode predstavljajo bodoči slavni modni oblikovalci. Ulice SoHa so polne manjših butikov z mnogo bolj dostopnimi cenami. Vsaj pokukajte v Victoria’s Secret, znano zakladnico ženskega perila in veleblagovnico Macy’s, kjer vam skoraj vsak dan nudijo različne ugodnosti in popuste. Za zabavo se preizkusite v nakupovanju in barantanju na Canal Street, glavni ulici predela Chinatown, kjer azijski trgovci obiskovalcem neumorno vzklikajo “Gucci, Gucci, Prada, Prada” in na vsak način skušajo prodati originalne ponaredke. Še eno opozorilo, v večini trgovin napisane cene artiklov ne vsebujejo davka na dodano vrednost, tako da ne bodite presenečeni, če vam bodo pri blagajni zaračunali višji znesek.

NOČNO ŽIVLJENJE IN DOGODKI
Nočno življenje ponuja za vsakogar nekaj. V okolici Wall Streeta lahko v barih lounge v udobnem fotelju ob cigari in konjaku prisluhnete pogovorom newyorških poslovnežev. Predel SoHo privlači bolj umetniške ljudi, tam se odvijajo tudi večerne razstave v številnih galerijah. Chelsea je gejevska četrt, ki jo zaznamujejo zastave barv mavrice, v Tribeci pa boste v finih restavracijah in klubih lahko srečali tudi kakšno filmsko zvezdo. Klubska scena se v New Yorku hitro spreminja, zato je najbolje, da si preberete kaj je in in kaj je out v mesečni reviji Paper ali na www.papermag.com. Trenutno pa se najbolj trendovske in nore zabave odvijajo v Meatpacking District na zahodni strani Manhattna. Dogodki, ki jih ne smete zamuditi v letošnjem novembru in decembru so: božično drevo v Rockefeller Center, izložbe Saks Fifth Avenue, predstava Nutcracker New York City Balleta in božični spektakel v Radio City Hall. Športni navdušenci boste uživali v novi sezoni baseballa in košarke, ki se začneta konec novembra. Košar kaške tekme se tedensko odvijajo v največji dvorani Madison Square Garden.

BIVANJE
Kljub temu, da je v New Yorku več kot 70.000 hotelskih sob, so le-te večinoma zasedene vse dni v letu, zato je priporočljivo, da si prenočišče rezervirate precej vnaprej. Kot se spodobi za “Big Apple” v ponudbi najdete vse, od najcenejše sobe v hostlu za 30 dolarjev, prek zlate sredine za 250 dolarjev, do prestižnih hotelskih apartmajev, za katere boste odšteli okroglih 1.000 dolarjev na noč.

KAKO DO TJA
Cene letalskih vozovnic so zelo različne, odvisne od letnega časa in letalske družbe. V New York lahko poletite prek skoraj vseh večjih evropskih letališč.


kocevje Kočevje – medeno mesto kočevskega medveda postojna Postojna – mesto kraških čudežev preddvor Preddvor Sofia1 Sofija – vzhodna metropola · · ·