BeFunky-collage3
V zraku · buzz buzz

Vsak dan vidimo ene in iste predmete in za večino med njimi vemo, čemu so namenjeni. Mize, postelje, računalnika, posode, čevljev in kozarca ni treba posebej predstavljati. No, vam bomo pa pokazali tiste stvari, ki jih morda tudi vidite vsak dan, pa ne veste pravzaprav nič o njih oz. se nikoli niste o njih spraševali.

Ali boste ugotovili, čemu so pravzaprav sploh namenjene te stvari?

1. COF

Vsi najbrž mislimo, da gre za (modni) dodatek kapam in nič več. A zgodovina cofov, ki sega kar v 18. stoletje, ima drugačno razlago. Francoski mornarji so namreč v tistem času nosili kape s cofi, ki so jih ščitili pred udarci v nizke strope na ladjah. Pozneje so postale kape s cofi tudi del nekaterih vojaških uniform.

2. LUKNJA NA PALIČICI OD LIZIKE

Mnogi mislijo, da je namen luknje na paličici preprečevanje tega, da bi se otrokom zaletela v grlu. Pa ni. Luknja je tam zgolj zato, da lizika ostane na paličici. Ko namreč pomočijo paličico v tekočo maso, ki se nato strdi v liziko, masa najprej steče v luknjo in tako deluje kot vez.

3. ROB NA HLAČAH

Ob koncu 19. stoletja je večina evropskih proizvajalk tekstila svoje izdelke izvažala. Da so kar se da dobro izkoristili prostor pri transportu, so obleke potlačili, kot se je dalo. Tako so kot posledica nastali robovi na hlačah, ki pa so pozneje postali tudi modni.

4. ŽEPEK V ŽENSKIH HLAČKAH

Tisti žepki niso za shranjevanje česarkoli! Tam so samo zato, da so vsi šivi na zunanji strani hlačk in jih je zato udobneje nositi.

5. NAŠITEK NA NAHRBTNIKU

Ima precej uporabno vrednost, saj so na našitku tudi luknje, skozi katere taborniki velikokrat navežejo vrv ali kavelj.

6. LUKNJICA MED KAMERO IN BLISKAVICO NA IPHONU

Gre za pomožni mikrofon. Poskrbi, da je zvok na posnetkih čistejši, pomaga Siri razvozlati naglase ter zmanjša hrup, ki ga ujame glavni mikrofon.

7. ŠTEVILKA 57 NA STEKLENICAH HEINZ KETCHUPA

Ne gre za oblikovalsko ‘finto’. Če v primeru, da kečap ne teče ven, steklenico nagnete in udarite na mestu, kjer je zapisana številka, vas čaka presenečenje.

8. KODA NA EMBALAŽI LIČIL

Vsaka embalaža za ličila ima natisnjeno malo posodico s pokrovčkom, pod katero piše 6M, 12M ali 24M. Nalepka namreč označuje, koliko mesecev bo ličilo uporabno.

Tako, upamo, da smo vam pomagali razjasniti nekaj vprašanj. Če so sploh obstajala do zdaj.

tumblr_ouxgbfdWmK1v791ndo1_1280 Pari, ki se žličkajo, imajo boljše razmerje template-sivina Starejši pari, ki so še vedno neverjetno v stilu shutterstock_496220794 Fotografiraj se s Hoferjevim sladoledom in odpotuj v Firence shutterstock_326904785 10 držav, kjer živijo najinteligentnejši ljudje. In kje smo Slovenci?! · · ·