Nio EP9
Utrip mesta · mobilno

Kitajska tehnološka ofenziva se nadaljuje. NIO EP9 je najhitrejši električni avtomobil na svetu! Kitajski izdelki niso bili nikoli pojem kakovosti, a čez noč so ne le ujeli priključek z zahodom, pač pa ga v marsičem tudi prehiteli, in to po desni! Lep primer so pametni telefoni. Še včeraj so kopirali, že danes inovirajo. Z enako vnemo so se zdaj lotili tudi avtomobilskega posla. Dokaz je podjetje NextEV, ki je v londonski galeriji Saatchi&Saatchi predstavilo električni avtomobil NIO EP9, za katerega pravijo, da je najhitrejši električni avtomobil na svetu.

Zagonsko podjetje NextEV trdi, da je NIO EP9 najhitrejši električni avtomobil na svetu. Prihaja s Kitajske, da tiste Kitajske, ki je tako rada škilila v Silicijevo dolino in delala poceni kopije tamkajšnjih inovacij.

Marsikateri njihov tehnološki proizvod namreč močno diši po izdelkih iz valilnice tehnoloških priboljškov. Zdaj se bodo očitno drugi začeli ozirati k njim. NIO EP9 je najhitrejši električni avtomobil na svetu.

Tako vsaj pravijo številke. Že 12. oktobra 2016 naj bi namreč na slovitem dirkališču Nürburgring 21-kilometrsko pentljo prevozil v rekordnem času, to je 7 minutah, 5 sekundah in 12 stotinkah sekunde in tako za 17 sekund popravil dotedanji električni rekord (7 minut in 22 sekund). Nedavno je zrušil tudi rekord proge na dirkališču Paul Ricard v Franciji.

PREBERITE ŠE: Rezvani Beast Alpha: zver z drsnimi vrati, kakršnih svet še ni videl!

In čemu se ima superšportnik EP9 zahvaliti, da postavlja nove mejnike kot za stavo? Štirim elektromotorjem in kvartetu menjalnikov, ki na kolesa dostavljajo en megavat moči oziroma neverjetnih 1360 konjev. Nekateri v tem času ne morejo prilesti niti do 100 km/h, EP9 pa se od 0 do 200 km/h (!) izstreli v pičle 7,1 sekunde. Pospešuje lahko vse do hitrosti 313 km/h.

S seboj prenaša dve litij-ionski bateriji, ki za polnjenje potrebujeta 45 minut. Električni doseg zverine, odete v kožuh iz ogljikovih vlaken (ta je 70 odstotkov lažji od jekla), znaša kar 427 kilometrov. Zaradi aerodinamične zasnove s tremi aktivnimi krilci, ki skrbita za pritisk k tlom s silo 24 tisoč njutonov, je avto med vožnjo dobesedno prilepljen na cestišče.

Galerija – električni superšportnik Nio EP9:

Nio EP9Odpri galerijo

Teslina vožnja skozi oči vozila [Video] Avtonomna vožnja skozi oči Teslinega avtomobila Rezvani Beast Alpha Rezvani Beast Alpha: zver z drsnimi vrati, kakršnih svet še ni videl! Subaru VIZIV-7 SUV Subaru VIZIV-7 SUV – SUV Veliki: pripravljen, da si pokori vse terene in tekmece Novi e-Golf (2017) Novi Volkswagen e-Golf (2017): več moči in za polovico daljši doseg · · · ·