sam-wermut-553185-unsplash
Utrip mesta · arhitektura

Vsaka štiri leta smo priča dogodku, zaradi katerega mnogi poletja ne pričakujejo zaradi počitnikovanja na morju, temveč zaradi ogleda nogometnih tekem. Da, uganili ste, govorimo o svetovnem prvenstvu v nogometu.

Trenutno se odvija že 21. mundial, ki ga lahko z gotovostjo označimo za najpomembnejši športni dogodek v letu 2018. Vsak nogometni navdušenec se verjetno strinja s trditvijo, da je prvenstvo nemogoče doživeti brez izražanja čustev, preživljanja časa s prijatelji in nenazadnje tudi kančka stresa.

Za potrebe svetovnih prvenstev morajo organizatorji zagotoviti veliko število stadionov, ki ustrezajo pogojem Fife. Vsak objekt, namenjen bojevanju nogometnih igralcev, ponuja nekaj edinstvenega. Kljub temu lahko iz množice čudovitih stadionov izberemo nekaj takšnih, ki so imeli največji vpliv na mesta in šport. Osredotočili se bomo na tiste, ki so športne zvezdnike gostili v 21. stoletju.

2002: Japonska in Južna Koreja

Stadion, ki je gostil 4 tekme 17. svetovnega prvenstva v nogometu, vključno s finalom med Nemčijo in poznejšo prvakinjo Brazilijo, sprejme nekaj več kot 72.000 gledalcev. Nissan Stadium je oblikovala skupina inženirjev in arhitektov iz japonskega podjetja MHS.

2006: Nemčija

Svetovno prvenstvo, ki ga je gostila ena izmed najuspešnejših nogometnih držav na svetu, je navdušilo z dvema prizoriščema najpomembnejših tekem na turnirju.

Signal Iduna Park, ki se nahaja v Dortmundu, ima približno 63.000 sedišč, hkrati pa lahko organizatorji na objekt namestijo še dodatno tribuno za 20.000 gledalcev. Stadion je konstruiralo arhitekturno podjetje Planungsgruppe Drahtler. Domači reprezentanci ni ostal v lepem spominu, saj je gostil polfinalno tekmo med Nemčijo in Italijo, ki jo je slednja dobila z rezultatom 0 : 2.

Allianz Arena, ki je gostila 6 prvenstvenih tekem, je locirana v Münchnu. V domovanju nogometnega kluba Bayern je prostora za 75.000 ljudi. Pod čudoviti objekt, ki lahko med drugim spreminja barve, se je podpisalo švicarsko podjetje Herzog & de Meuron.

2010: Južna Afrika

Prvo svetovno prvenstvo, ki se je odvilo na afriških tleh, je postreglo z veliko lepimi trenutki. Kot najbolj ikoničen stadion lahko označimo FNB Stadium, ki ga najdemo v Johannesburgu. Arena z zmogljivostjo 87.436 sedežev je med drugim gostila slavnostni prireditvi ob odprtju in zaprtju prvenstva.

2014: Brazilija

Država, ki je poznana kot meka nogometa, je gostila 20. svetovno nogometno prvenstvo. Vlada je za gradnjo novih stadionov zapravila kar 3 milijarde dolarjev.

Arena da Amazonia, ki jo je zasnovalo nemško podjetje GMP, se nahaja v Manausu. Stadion je veliko pozornosti vzbudil predvsem zato, ker je po koncu svetovnega prvenstva ostal prazen, saj ga ne uporablja nobena nogometna ekipa. Gradnja takšnih objektov ima za državo pogubne posledice.

2018: Rusija

Svetovno prvenstvo, ki trenutno poteka v Rusiji, se igra na 12 različnih stadionih. 5 od teh je bilo zgrajenih posebej za turnir. V galeriji lahko preverite, katera od novogradenj vas najbolj prepriča.

Galerija – Nogometni stadioni, zgrajeni posebej za svetovno prvenstvo v Rusiji

Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny NovgorodOdpri galerijo
sanjski mali domovi Majhni domovi, ki so tako ljubki, da bodo stopili tvoje srce Projekt Helena (Foto: POKE) Sanjsko stanovanje v Ljubljani, ki si ga želiš tudi ti BIG-Bjarke-Tiny-House-4 Mini hiška, ki jo lahko zgradiš kjerkoli Lumar iEDITION Lumar iEDITION: več kot le dom · · · · · ·