N-01 je prototip bodočega slovenskega električnega kolesa višjega cenovnega razreda.
Utrip mesta · mobilno

Slovenski startup Noordung je predstavil prvi prototip urbanega električnega kolesa (N-01), ki kolesarstvo povezuje z glasbo in uvaja druge inovativne rešitve za odličnost uporabniške izkušnje med kolesarjenjem po mestnih ulicah. Ali kot pravijo pri Noordungu: ”Ko se srečata Tesla in dr. Dre.”

Slovenski startup Noordung (navdih za ime je dobilo pri Slovencu Hermanu Potočniku – Noordungu, raketnem inženirju in očetu kozmonavtike, vesoljskih poletov in tehnologij) je predstavil prvi prototip urbanega električnega kolesa višjega cenovnega razreda (pod delovnim imenom N-01). Končni izdelek, do katerega nas ločijo še trije prototipi in ki ga boste lahko sooblikovali tudi vi, bo v zaključni fazi pristal na platformi za množično financiranje Kickstarter in aprila leta 2017, kar ni naključje, saj bomo tedaj obeleževali 200-letnico izuma kolesa (šlo je za dvokolesa brez pogona z možnostjo krmiljenja prednjega kolesaaleta, ki ga je leta 1817 prijavil nemški izumitelj Baron Karl von Drais in mu nadanel ime Laufmaschine, torej tekalni stroj, kasneje pa je slišal tudi na ime Velocipede oz. ‘Draisine).

Srce električnega kolesa slovenskega znanja je multifunkcionalni ”Powerbox” (poleg napajanja električnega motorja kolesarju asistira med vožnjo, omogoča predvajanje glasbe in polnjenje elektronskih naprav preko USB vmesnikov) z integriranim zvočnim sistemom, ki preko povezave Bluetooth omogoča predvajanje glasbe iz pametnega telefona. Kot pravi Gregor Fras, ustanovitelj in direktor podjetja Noordung, sta kolesarjenje in glasba nerazdružno povezana: ”Verjamemo, da prevoz na delo ali po opravkih ni samo premikanje od ene točke do druge, ampak je užitek, ki ti ga nudi pot. Kolesarjenje nam že od malih nog predstavlja svobodo, ki smo jo želeli nadgraditi še z užitkom poslušanja glasbe. Glasbo danes kolesarji poslušajo predvsem preko slušalk, kar pa je izredno nevarno, saj je z njimi zaznavanje okolice praktično nično.” In nadaljuje: ”Noordung kot prvi na svetu na ustrezen način naslavlja uporabniško izkušnjo poslušanja glasbe pri kolesarjenju, ki je pri avtomobilizmu denimo ena ključnih komponent uporabniške izkušnje. V bistvu je ideja Noordunga takšna, kot bi se srečala Tesla in dr. Dre!”, pa za konec še plastično in v šali povzame bit urbanega električnega kolesa višjega cenovnega razreda

Kot rečeno, gre za prvo fazo štiristopenjskega razvoja. V naslednji se bodo osredotočili na razvoj oblikovanja lastnega okvirja in komponent, ki bodo izdelane iz ogljikovih vlaken, saj želijo pripraviti najlažje električno kolo na svetu.

PREBERITE ŠE: BiWa: sobno kolo, ki je tudi pralni stroj

Ste vedeli, da v povprečju Evropejec poseduje več koles kot katerega koli drugega prevoznega sredstva? Uganete, katera kategorija znotraj kolesarske industrije je v Evropi v zadnjih letih najbolj rastoča? Če ste dejali kategorija električnih koles, potem ste imeli prav (panoga predstavlja 6 odstotkov vseh prodanih koles). Do leta 2020 naj bi po projekcijah prodaja električnih koles v EU predstavljala že 10 odstotkov vseh prodanih koles.

N-01 je prototip bodočega slovenskega električnega kolesa višjega cenovnega razreda.Odpri galerijo
Akrapovič predstavil izpušni sistem za športna terenca BMW X5 M in BMW X6 M Akrapovič z izpušnim sistemom za BMW X5 M in X6 M Napovednik za Top Gear Napovednik: Top Gear v novo sezono v novi preobleki Potovalni skuter Bufalino Camping Bufalino Camping Scooter – potovalni skuter, rojen za kampiranje Dirkalnik brez dirkača Roborace: bomo v prihodnje spremljali formulo brez voznikov? · ·