Robotka roka
V zraku · tehnologija · gadgeti

Reševanje Rubikove kocke z eno roko ni tako enostavno, kaj šele za robota. Pa vendar mu je uspelo!

Reševane Rubikove kocke zahteva dobro poznavanje vzorcev. Najhitrejši Zemljan je za reševanje kocke potreboval le 3,47 sekunde! Ljudje imamo spretne roke, pa vendar bi nam enoročno reševanje Rubikove kocke še vedno povzročalo veliko težav. Kaj pa roboti? Ti veljajo za še bolj okorne od nas, a raziskovalci pri OpenAI so drugačnega mnenja. Uspeli jim je sestaviti robotsko roko, ki je zmožna s pomočjo umetne inteligence sama rešiti Rubikovo kocko.

Robotska roka je zaradi kompleksnosti opravila podobna človeški. Sestavljena je namreč iz kar 24 členov, ki se samosvoje premikajo. Da je zmožna kocko rešiti v 4 minutah, je ekipa vložila ogromno časa in raziskav. Roko je bilo potrebno prvo naučiti prepoznavanja vzorcev. Najtežje pa jo je bilo prilagoditi na zunanje dejavnike, kot je upoštevanje težnosti in motenj iz okolja. OpenAI upa, da bo njihova umetna inteligenca v prihodnosti lahko upravljala robotske roke tudi pri drugih kompleksnih opravilih.


Brezžične slušalke in Bluetooth zvočnik Vissles Vissles 2v1: brezžične slušalke in zvočnik v enem phonocut Phonocut Home Vinyl Recorder: izdelajte vinilko kar doma Canon IVY REC Canon IVY REC: kamera, pripravljena na vsako situacijo Nikon Z 50 Nikon Z 50: idealen vstop v svet brezzrcalne fotografije · ·