novi apple
V zraku · tehnologija · gadgeti

Novi Apple MacBook Pro 16″ prinaša večji zaslon, večjo baterijo, prenovljeno tipkovnico in kar 6 zvočnikov!

Apple je tik pred koncem letošnjega leta predstavil posodobljen in vizualno moderniziran prenosnik MacBook Pro 16″, hkrati pa stopil nekaj korakov nazaj. Vendar v pozitivnem smislu. Pojdimo po vrsti. Najbolj očitne spremembe je deležen zaslon, ki zdaj meri 16 palcev namesto prejšnjih 15 palcev. To so dosegli tako s tanjšanjem robov zaslona kot tudi z rahlo večjim ohišjem. Kakovost samega zaslona ostaja enaka. Ta bo še vedno izjemno svetel ter barvno natančen, odličen za ustvarjalce vsebin (video montažerji bodo veseli tudi možnosti spreminjanja frekvenca osveževanja zaslona).

Druge večje spremembe (in pozitivnega koraka nazaj) je deležna tipkovnica, pri kateri je izdelava tipk nekakšen kompromis med novim mehanizmom “butterfly” ter starim mehanizmom “scissor”. Zaradi tega bo nova tipkovnica odpornejša na spontane okvare tipk in lažje popravljiva kot tiste iz modelov iz let 2016-2018. Tipka ESC je spet postala fizična, gumb za vklop naprave pa služi tudi kot senzor za Touch ID.

Da Apple svoje uporabnike posluša na več področjih, dokazuje tudi prekinitev trendatanjše je boljše“. Novi MacBook Pro 16″ je namreč malce debelejši, kar prinese dvoje uporabnih novosti. Vanj so stlačili večjo baterijo, ki bo prenosnik pri življenju ohranjala vsaj 11 ur, ter izboljšan sistem hlajenja, ki naj bi bil 28% učinkovitejši. Ker bo MacBook Pro 16″ spet ponujal najmočnejši procesor Intel i9, bo boljše hlajenje več kot dobrodošlo.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na nove zvočnike, ki jih je zdaj 6, ter na izboljšane mikrofone. Spletna kamera na žalost ostaja ista, torej tista predpotopna z ločljivostjo 720p. Tudi tokrat Apple ohranja zgolj in samo 4 priključke USB-C ter izhod za slušalke. Vsaj dodaten čitalec spominskih kartic bi bil izjemno dobrodošel, saj te še vedno uporablja dobesedno vsak amaterski in profesionalni ustvarjalec vsebin.

A ko potegnemo črto gre pri novem MacBook Pro 16″ za zelo spodobno nadgradnjo, ki bo razveselila marsikoga, ki je do zdaj z nakupom prenosnika MacBook Pro odlašal. Seveda pa nakup ne bo poceni, kar je pri Applu samoumevno. Za osnoven model (Intel i7 9. generacije, 16GB delovnega pomnilnika, grafika AMD Radeon Pro 5300M 4GB in 512 SSD) bo potrebno odšteti okoli 2.200 evrov, za najbolj absurdno bogato obložen model (Intel i9 9. generacije, 64GB delovnega pomnilnika, grafika AMD Radeon Pro 5500M 8GB in 8TB SSD) pa kar okoli 5.500 evrov.


Grado SR60e Top 5: slušalke pod 100 evri, s katerimi bi bili zadovoljni tudi avdiofili Leica SL2 Nova Leica SL2: brezzrcalec s 4K in z 47,3 megapiksli pristnega Leica doživetja nathan-waters-ykH4Wtocefc-unsplash Najboljši brezžični polnilci za pametne telefone hammerheadrazer.0 Razer Hammerhead True Wireless: slušalke, ki pri igranju igric ne zamujajo · ·