Novi Audi Q5 - 2017
Utrip mesta · mobilno

V segmentu luksuznih terencev je Audi Q5 kralj in prvak v prodajnih številkah. To pomeni, da v novi generaciji, ki prihaja po osmih letih, ni prostora za napake. In po prvih kilometrih lahko zapišemo, da je novi Audi Q5 več kot odličen. Več v videoposnetku.

Po osmih letih je tu novi Audi Q5. Audi prav ničesar ni prepustil naključju, ko se je medil in cedil novi Q5. Z njim namreč želi ponovno postaviti nova pravila igre, kot mu je to uspelo s predhodnikom. Zato ni presenetljivo, da novi srednje velik SUV poka od naprednih sistemov, ki skrbijo za udobje, varnost in učinkovitost vožnje. Postavili so ga na platformo aktualnega modela A4, zato je 90 kilogramov lažji. Po novem v dolžino meri 4,66 metra, v višino 1,66 metra, v širino pa 1,89 metra, medtem ko medosna razdalja znaša 2,82 metra.

Video: Kralj znova na prestolu – Novi Audi Q5

O oblikovanju novega Q5 ni dodati veliko, fotografije povedo praktično vse. Ohranil je veliko šarma predhodnika, a pridobil več dinamičnosti in bolj izčiščene linije. Nos avtomobila močno spominja na večjega Audi Q7, zadek pa je le nekoliko optično preoblikovan in ohranja precej tipičen videz predhodnika, z nekoliko nerodno oblikovano prtljažno linijo. Od strani v profil je Audi videti precej agresivno in nekoliko bolj športno od predhodnika. A še vedno izjemno poslovno eleganten.

Audi je povsem prevetril notranjost ter poudaril prilagodljivost in prostornost potniške kabine. Prtljažni prostor ima prostornino med 550 in 1550 litri. Za lažje zlaganje lahko ob pomoči zračnega vzmetenja (ta je ponujen kot možnost) Audi Q5 znatno znižamo. Predvsem je v notranjosti zaznati željo po izčiščenosti, a vseeno ta minimalizem zmoti kakšen preveč zakompliciran detajl informacijskega sistema. Tu Audi še ni popolnoma v stiku s konkurenco. Notranjost pri nekaterih modelih krasi 12,3-palčni zaslon ločljivosti HD in 8,3-palčna tablica (na vrhu sredinske konzole). Prek komunikacijskega sistema MMI je mogoče povezovanje z internetom prek LTE-vmesnika oz. interne dostopne točke Wi-Fi. Za pametne telefone skrbita vmesnika Apple CarPlay in Android Auto ter brezžični polnilnik. Tu so še digitalni merilniki in zaslon head-up za projekcijo voznih podatkov in navigacije na vetrobransko steklo. Svoje doda ambientalna osvetlitev in avdiosistem s podpisom Bang & Olufsen. Da visoko izurjenih voznih asistentov niti ne omenjamo.

Za to, da se novi audi Q5 vozi drugače in bolje od predhodnika, je “kriva” visoka tehnologija karoserije, ki je koktajl aluminija in izredno trdih jekel, zmešan po receptu pametne gradnje za izjemno čvrstost. Tudi zato novi Q5 “sede” v ovinek in ostaja vzorno nevtralen brez kakršnihkoli presenečenj. Vožnja je lahkotna, mogoče celo nekoliko premalo športna, sicer pa k boljšim voznim lastnostim poleg nižje teže in voznih programov, s katerimi določimo karakter novega Audija Q5 (novost je način terenske vožnje z večjo oddaljenostjo vozila od tal in program all road za sprotno prilagajanje) in posežemo v vse ključne nastavitve vozila, doda tudi štirikolesni pogon quattro (izjema bo 110-kilovatni dizel, ki bo imel pogon le na prednji dve kolesi), ki sproti prilagaja navor na posamezno kolo. Motorna paleta bo obsegala tri dizelske izpeljanke – dvolitrski motor TDI V4 s 110, 120 in 140 kW – in dve bencinski – dvolitrski prisilno polnjeni motor V4, serije TFSI s 185 kW, in trilitrski motor V6. Le slednji bo moč na kolesa prenašal prek osemstopenjskega menjalnika Tiptronic, vsi ostali pa se bodo morali zadovoljiti s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom S Tronic.

V Sloveniji je na ceste in salone zapeljal prav te dni. To pomeni, da, v kolikor ste v segmentu kupcev tovrstnega vozila, že lahko razvežete mošnjičke in Audi Q5 naročite, oziroma izberete enega iz zaloge uvoznika. Dobavni rok bo namreč zaradi izdelave Q5 v Mehiki nekoliko daljši. Cene se začnejo pri 45.000 evrih in gredo v višave. Odličnost nikoli ni poceni.

6587694141207537674 Audi Q3 s prav posebnim nahrbtnikom, ki je hkrati tudi šotor Audi Q7 Audi Q7 – audijev paradni suv drugič na terenski olimp Audi Q8 Audi Q8 – bodoča zvezda, ki sije že danes Audi Q8 concept Audi s konceptom športnega terenca Audi Q8 napoveduje nov razred vozil ·