Novi Citroën C4 Cactus (2017): udobna kompaktna limuzina z izjemnim značajem
Utrip mesta · mobilno

Citroën predstavlja novo vozilo C4 Cactus, svojo najnovejšo kompaktno petvratno limuzino. Krasi ga toliko izjemnih novosti, da ne vemo, kje bi sploh začeli. Bo pa C4 Cactus zagotovo prevzel zapovedi svojega avtomobilskega segmenta z vidika tehnologij in motorjev, hkrati pa bo zaradi svojih edinstvenih značajskih potez in udobja še vedno močno odstopal od tekmecev.

Novi Citroën C4 Cactus (2017) krasi širok in izrazen prednji del s prenovljenimi potezami, oblikovno prenovljene bočne stranice in razkošen zadnji del, v katerega so vgrajene nove LED-luči s 3D-učinkom. Oblika novega vozila C4 Cactus je s profila videti prelivajoča.

Vozilo se ponaša z idealnimi razmerji, saj ima 1/3 zastekljenih površin in 2/3 nezastekljenih stranic, v višino pa meri zmernega 1,48 metra. Opremljen je z lebdečo streho po zaslugi 360-stopinjske povezanosti steklenih površin. Na vozilu so izpostavljeni grafični elementi, značilni za znamko Citroën, ki poudarjajo tekoče linije karoserije, kot so na primer zaščite Airbump na spodnjem delu vrat, dvonivojski prednji del in svetlobni podpis z učinkom 3D oziroma širok svetlobni podpis z diodami LED z učinkom 3D na zadnjem delu.

Pri Citroënu so imeli v mislih predvsem voznikovo udobje in dobro počutje. Za novi C4 Cactus so navdih črpali iz svoje tehnološke dediščine s področja hidravličnega vzmetenja. Tako bo novi C4 Cactus kot prvi v Evropi uvedel vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi dročniki (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC) in premierno na svetu sedeže Advanced Comfort, ki ponujajo tako raven udobja pri sedenju in vožnji, kakršne doslej še ni bilo.

V notranjosti je funkcionalen in odprt prostor, ki že na prvi pogled namiguje na umirjenost, predvsem po zaslugi velike panoramske steklene strehe z visoko toplotno zaščito. Njena posebna toplotna obdelava omogoča prehajanje svetlobe brez nevarnosti bleščanja, blokira toploto in zagotavlja zaščito pred UV-žarki tako kot sončna očala kategorije 4. Novi C4 Cactus je opremljen z nizko armaturno ploščo, ki ima vodoravno razporejeno površino in na kateri se zdi, da sredinski zaslon na dotik in povsem digitalna instrumentna plošča za prikaz bistvenih informacij kar nekako lebdita. Digitalni vmesnik za vožnjo ponuja nenasičeno in povezljivo voznikovo mesto, ki ima upravljalna stikala razporejena okoli 7-palčnega zaslona na dotik z zmogljivo tehnologijo, ki je del serijske opreme.

V pomoč vozniku novi C4 Cactus ponuja vrhunske sisteme za pomoč pri vožnji, ki nam pomagajo premagati zaspanost ali zgolj trenutek nepozornosti za volanom in opozarjajo na nevarnost za nastanek prometnih nesreč. Sistemi za pomoč, ki se prikazujejo na digitalnem vmesniku novega vozila C4 Cactus, tvorijo prvo stopnjo na poti do avtonomnega vozila. Samodejno zaviranje v sili (Active Safety Brake) za zmanjšanje nevarnosti za trčenje s prednje strani z zaviranjem namesto voznika. Večfunkcijska kamera na zgornjem delu vetrobranskega stekla zaznava ovire, kot na primer vozilo, ki vozi v isto smer ali stoji pred vozilom. Od hitrosti 5 km/h do 85 km/h sistem samodejno sproži zaviranje, takoj ko zazna nevarnost naleta. Odčitavanje prometnih znakov in priporočilo o omejitvi hitrosti: sistem prepozna prometne znake omejitve hitrosti in to informacijo prikaže na instrumentni plošči. Voznik si lahko prikazano hitrost z eno samo kretnjo shrani kot referenčno vrednost tempomata ali omejevalnika hitrosti vozila. Coffee Break Alert (opozorilnik za premor med vožnjo): opozori voznika, da je čas za premor po dveh urah neprekinjene vožnje s hitrostjo nad 70 m/h.

Novi C4 Cactus se ponaša z motorji, ki ponujajo prvorazredne zmogljivosti. V ponudbi ima trivaljne bencinske motorje, opremljene z najnovejšimi tehnologijami, ki zagotavljajo hitro odzivnost ter nadzor nad izpusti in porabo goriva, ter dizelske motorje BlueHDi, ki potnikom zagotavljajo varčno porabo in spoštljiv odnos do okolja.

Novi C4 Cactus ponuja kar 31 kombinacij za individualizacijo zunanjosti z devetimi barvami karoserije in štirimi barvnimi paketi, ki vsebujejo elegantne barvite dodatke, s katerimi si lahko kupci sestavijo vozilo po lastni želji. Za še bolj intenzivno individualizacijo podobe pa je na voljo tudi pet litih platišč.

Kako si ga ne bi želeli?

Galerija – Novi Citroën C4 Cactus (2017): udobna kompaktna limuzina z izjemnim značajem

Novi Citroën C4 Cactus (2017): udobna kompaktna limuzina z izjemnim značajemOdpri galerijo

crossing-1 Islandci s 3D-zebro do počasnejše in previdnejše vožnje 1000-500-citymagazine-cover Kalashnikov IZH: kaj se zgodi, ko se Kalashnikov loti izdelave motornega kolesa? Novi BMW X2 Novi BMW X2: družina X se je povečala za dodatnega člana Opel Grandland X je že pri nas. Opel Grandland X je že pri nas · · · · ·