Novi Mini Clubman 2015
Utrip mesta · mobilno

Mini oziroma BMW ne počiva ter nadaljuje ofenzivo prenove modelne palete Mini. Tokrat smo lahko navdušeni nad novo podobo najbolj urbanega dostavnika na svetu. To je bila namreč nekje v preteklosti primarna funkcija modela Clubman.

O lepoti novega Clubman-a se bo kresalo, a je dejstvo, da je lepši od predhodnika tisto kateremu bo pritrdil pravzaprav vsak. Njegova največja posebnost so dvokrilna zadnja vrata prtljažnika ter dolga strešna linija. Največja sprememba je seveda celovit občutek karoserije, ki izgleda vsekakor bolj konkretno od predhodne generacije. Clubman je konkretno zrasel, saj je v širino v primerjavi s 5 vratnim Minijem dobil dobrih 9 centimetrov, med tem ko je medosna razdalja pridobila kar debelih 10 centimetrov, centimetrov toliko več, da gre pri novem Clubmanu pravzaprav za popolnoma drug avtomobilski razred.

Skupaj se teh centimertov v dolžini nabere kar 27. Če smo pri centimetrih, potem je potrebno to dimenzijo pretopiti še v litre in pogledati v prtljažnik, ki sicer s kombijevskim razredom nima veliko skupnega, a vseeno postreže s 380 litri. To pa so že mere manjših družinskih kombi limuzin.

Zadosti, da boste v njega spravili več kot v katerega koli brata družine Mini. In podlaga za dober izgovor ob nakupu najbolj praktičnega Minija.

Seveda pri Mini-ju Clubman ne gre za delovni stroj temveč vašo osebno izjavo stila. Z njim se ne bodo vozili serviserji pralnih strojev temveč po vsej verjetnosti nekoliko bolj urbani obrtniki, oziroma mojstri svojih stilskih obrti.

Da bodo izstopali v svojem Clubman-u so pri Mini poskrbeli s pestro izbiro elementov dodatne opreme za individualizacijo zunanjosti in notranjosti: paket aerodinamike John Cooper Works, linija za zunanjost Chrome Line; strešni nosilci; velik izbor tipov sedežev, okrasnih površin in barv notranjosti; ekskluzivni elementi opreme John Cooper Works in MINI Yours. Izbire toliko, da bo vaš Clubman zares popolnoma individualen in ga ne boste spregledali v poplav konfekcijskih izdelkov.

Greh bi bil v tem članku govoriti o tehničnih specifikacijah, saj je pri Clubman praktično vse tako kot mora biti, oziroma kot je pri njegovih bratih s katerimi si deli motorje in konje. Vsekakor ne glede na svoje “kombi” poreklo Clubman premore značko S na svojem zadku ter tako tudi različico, ki premore 192 britansko-nemških vrancev, ki jih lahko prvič upravljate z 8 stopenjsko avtomatiko steptronic in tako Clubman-a poženete do zavidljivih 228 km/h ter z njim tekmujete od križišča do križišča – torej od 0 do 100 km/h v športnih 7.1 sekunde.

Da boste bolj varni pri vijuganju v go-kart stilu Clubman poskrbi široko paleto inovativnih sistemov za pomoč vozniku: MINI Head-Up projektor, sistem za pomoč pri parkiranju, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji in Driving Assistant z aktivnim asistentom za uravnavanje hitrosti s kamero, opozorilnik pred naletom in trkom s pešcem s funkcijo zaviranja, asistent za dolge luči in sistem za prepoznavanje prometnih znakov …. in še in še. Torej tisto kar poznamo pri centimetrsko večjih bratih iz dežele Bavarske, ki posojajo tehnologijo tej znamki.

Mini Clubman je zadosti nenavaden in hkrati praktičen, da s svojo posebnostjo cilja na tiste, ki jim je že sedaj bil všeč Countryman, a so si želeli nekoliko bolj “pri_asfaltnega” minija z nekoliko več tistega tipičnega “mini” občutka. Ni več grdi raček družine Mini. Je le nekoliko bolj poseben. Kar je dobro.

Novi Mini Clubman 2015 Odpri galerijo
Mini Cooper S / 2015 / 5V Test: Mini Cooper S – 5v – racionalno ker je iracionalno P90146724_highRes Mini Countryman – drugič mini_cooperS_test_006 Test: Mini cooper S – injekcija rastnega hormona mu je dobro dela Mini cooper D Test: Mini cooper D – mini s katerim prideš z enim rezervoarjem do Budimpešte in nazaj · ·