Bern
Utrip mesta · destinacija

Srednjeveške uličice švicarskega glavnega mesta ponujajo edinstveno kuliso vsakoletnemu božičnemu sejmu, pravzaprav dvema. Eden razveseljuje romantike in družine na trgu pred katedralo (Münsterplatz), drugi pa na Sirotišničnem trgu (Waisenhausplatz).

Ozračje na trgu Münsterplatz je umirjeno, stojnice, ki se vrstijo skoraj do portala katedrale z upodobitvijo zadnje sodbe, pa ponujajo tipične rokodelske izdelke, dišeče pecivo, pripomočke za peko in umetniško ustvarjanje, nakit in družabne igre. Vsi izdelki imajo skupno točko: narejeni so z ljubeznijo, švicarsko natančnostjo in domišljijo. Le nekaj minut od božičnega sejma pred katedralo se nahaja drugi sejem na trgu Waisenhausplatz in okoliških ozkih uličicah. Tukaj nas na čudovito okrašenih stojnicah, od katerih se vije vonj po medenjakih, karameli in kuhanem vinu, čaka še večja izbira božičnih in novoletnih izdelkov. Odpočijemo si lahko v restavraciji Märitbeizli na tržnici ali se le pogrejemo s toplo pijačo, da bomo lahko nadaljevali pohajkovanje po praznično okrašenih ulicah ali pod arkadami, ki jih domačini imenujejo Lauben.

Kar šest kilometrov arkad predstavlja najdaljšo nakupovalno promenado v Evropi, po kateri se lahko sprehajamo brez skrbi, pa če sije sonce ali padata dež ali sneg. Ne smemo pa pozabiti na raziskovanje bernskega podzemlja. Čeprav se sliši čudno in nič kaj privlačno, si moramo vzeti čas tudi za potep po klasičnih bernskih restavracijah in edinstvenih trgovinicah v kletnih prostorih srednjeveških stavb. Tudi v adventnem času vsako soboto na trgu pred švicarskim parlamentom kmetje iz bližnjih kmetij prodajajo svoje izdelke in ker si je obisk Švice skoraj nemogoče predstavljati brez švicarskega sira, je obisk sobotne tržnice prav tako zanimiv, kot so božični sejmi. Kontrast tradicionalnim tržnicam pa je ultra moderni nakupovalni center Westside, ki ga je zasnoval zvezdniški arhitekt Daniel Libeskind.

Kopaonik Kopaonik – srbski smučarski center z več kot 50 kilometrov prog Beljak1 Beljak je praznično obarvan že od 22. novembra Adventni čas v Dresdnu je čaroben. Dresden – “zimske luči” in 15 metrov visoko božično drevo Timelapse Čudovit timelapse film, ki vzbudi željo po avanturi · · ·