Titanik
V zraku · buzz buzz

105 let je, odkar je potonila najbolj slavna križarka vseh časov, RMS Titanic. Gradnjo čezoceanskega parnika je naročila družba White Star Line, izdelala pa ga je ladjedelnica Harlan-Wolf iz Belfasta. V tistem času je bila to največja in najrazkošnejša potniška ladja na svetu in prva čezoceanka, ki je imela na krovu tudi bazen. Titanik je potonil v noči s 14. na 15. april 1912, potem ko se je zaletel v ledeno goro. Potopitev, za tisti čas nepotopljive ladje, danes predstavlja eno od največjih pomorskih nesreč v človeški zgodovini. Tukaj je 20 fascinantnih dejstev o Titaniku.

1. RMS (Royal Mail Ship) Titanik je bila v tistem času največja potniška ladja, merila pa je 269 metrov v dolžino, 28 metrov v širino in 53,3 metra v višino. Danes je največja potniška ladja Harmony of the Seas, ki v dolžino meri 362,12 metra.

2. Titanik je vsak dan pokuril kar 600 ton premoga, ki ga je 176 ljudi vsak dan ročno zmetalo v peči. V zrak in v morje se je vsakih 24 ur ‘pokadilo’ skoraj 100 ton pepela.

3. Ladijska notranjost se je ohlapno zgledovala po tisti v londonskem hotelu Ritz. Vključevala je telovadnico, bazen, turško kopel, psarne za pse iz prvega razreda in igrišče za skvoš. Na krovu so imeli celo svoj časopis – Atlantic Daily Bulletin.

4. Na krovu je bilo 20 tisoč steklenic piva, 1500 steklenic vina in 8 tisoč cigar – vse to pa je bilo namenjeno potnikom prvega razreda.

5. Veliko stopnišče se je vzpenjalo skozi sedem nadstropij, opaži so bili s hrasta, krasili pa so ga bronasti angeli in slike. Repliko je mogoče videti v muzeju Titanic Museum v Bransonu, Misuri.

6. Na Titaniku je bilo le 16 lesenih rešilnih čolnov in 4 zložljivi čolni, kar naj bi bilo dovolj za 1178 ljudi. To je bila le tretjina vseh potnikov, ki so potovali s Titanikom.

7. Med gradnjo križarke v Belfastu sta umrla dva človeka, poškodovanih je bilo 246 ljudi.

8. Za prenašanje glavnega sidra je bilo potrebnih 20 konj.

9. Z 22 tonami mila in loja so premazali ladjo, da je lahko neovirano zaplula v reko Lagan.

10. Od 885 članov posadke je bilo le 23 žensk.

PREBERITE ŠE: Kaj so stregli na Titaniku? Razkrivamo originalne jedilnike!

11. Najbogatejši potnik na ladji je bil John Jacob Astor IV., ki je imel takrat pod palcem 85 milijonov ameriških dolarjev (kar je danes 2 milijardi ameriških dolarjev). Potopa ni preživel. Legenda pa pravi, da je ob trku z ledeno goro natakarju rekel: “Prosil sem za led, ampak to je pa že smešno.”

13. Žrtev potopa je bil tudi ameriški poslovnež Benjamin Guggenheim. Ko se je zavedel, da se bo ladja potopila, sta se on in njegov sluga Victor Giglio, oblekla v najboljša oblačila in pripomnila: “Oblečena sva v najboljša oblačila in pripravljena, da se potopiva kot gospoda.” Ljudje so ju nazadnje opazili, kako sta na ležalniku pila konjak in kadila cigare.

14. Rešili so tudi dva od devetih psov – pomeranca in pekinezerja.

15. Ledeno goro je opazil opazovalec Frederick Fleet 20 minut do polnoči 14. aprila 1912. Frederic je potop preživel in je bil v dvajsetih opazovalec na RMS Oceanic. Šaljivci so na njegov grob leta 2012 postavili daljnogled in pripisali: “Žal nam je, da smo sto let prepozni.”

16. Ledena gora je bila visoka dobrih 30 metrov in je bila del ledenika na Grenlandiji.

17. Med trkom in trenutkom, ko so prvič opazili ledeno goro, je menilo le 37 sekund.

18. Vaja z rešilnimi čolni je bila predvidena za 14. aprila, a je bila zaradi neznanih razlogov odpovedana.

19. Glasbeniki so med potapljanjem ladje igrali dve uri in pet minut.

20. Ladja se je na pol prelomila 15. aprila okoli 2.20 zjutraj in potonila. Temperatura oceana je bila –2 stopinji Celzija. Le nekaj jih je preživelo v vodi več kot 15 minut, eden od petih potnikov pa je od hladnega šoka umrl v dveh minutah.

Kako si pari med seboj nagajajo? Kako si pari med seboj nagajajo? Ločitvene torte Ločitvene torte – presenetljiva kulinarična uspešnica IMG_20170216_181040 Veš, kako je Nina Pušlar postala mednarodna zvezda? Saturnova luna Enceladus Nasa sporoča: Nismo sami! Na Saturnovi luni naj bi bilo življenje. · · · · · ·