Svetovni dan slonov
V zraku · buzz buzz

Od leta 2011 12. avgusta praznujemo Svetovni dan slonov, ki je namenjen ozaveščanju, širjenju znanja in iskanju rešitev za boljši jutri tako prostoživečih slonov, kot slonov, ki živijo v ujetništvu (živalski vrtovi, cirkusi,…). Sloni, ki so ena od devetih vrst živali, ki poleg človeka masturbira, se namreč soočajo s številnimi izzivi, predvsem z nezakonitim lovom, ki je strahovito razredčil njihovo populacijo in zaradi česar bodo kmalu postali ogrožena vrsta. In ne bomo delali iz muhe slone, ko bomo dejali, da jim s takim tempom ubijanja grozi celo izumrtje. Afriški sloni so trenutno ranljiva vrsta, indijski pa ogrožena vrsta.

Lev Cecil, tragični junak, je nedavno problematiko prostoživečih živali, ki izumirajo zaradi športnega in nezakonitega lova, spravil na prve strani časopisov. Na tem seznamu so žal tudi sloni, trobčarji iz skupine sesalcev, ki jih v Afriki letno pobijejo več, kot se jih rodi. Svoj dan, Svetovni dan slonov (World Elephant Day), že četrto leto zapored praznujejo 12. avgusta, čeprav nimajo kaj dosti razlogov za veselje (v zadnjih 50 letih se je njihova populacija skrčila za 70 odstotkov!). A upanje ostaja, saj se številne organizacije za zaščito živali srdito borijo za njihove pravice in izpostavljajo ranljivost teh največjih, najmočnejših in izredno bistrih kopenskih živali.

PREBERITE ŠE: 45. svetovni dan Zemlje

Zemljo teptajo tri vrste slonov in sicer v Afriki, Indiji, na Šri Lanki, Indokini in ponekod v Indoneziji, njihov življenjski prostor pa se iz dneva v dan, predvsem zaradi krčenja gozdov, manjša. A zaključimo bolj s pozitivno noto in si oglejmo čudovite fotografije teh živali, ki imajo 40 tisoč mišic samo v rilcu (več kot ljudje v celem telesu), slonice pa so noseče kar 22 mesecev!

Svetovni dan slonovOdpri galerijo

Sloni so lahko tudi umetniki!

Male avanture vsakdanjih predmetov Salim Zerrouk: Če bi vsakdanji predmeti lahko govorili cover-angelina-jordan Neverjeten video: 8 letna deklica, ki je s svojim talentom šokirala svet Screen Shot 2018-03-13 at 09.13.34 copy Kaj ženske privlači na moških? (ni enako temu, kar misli večina moških) Kratica LOL počasi utaplja v pozabo. LOL je out, ha-ha je in! ·