Obstaja zgolj en mali detajl, ki bo naredil tvoj dan boljši.
V zraku · buzz buzz

Ko ste bili otroci in slabe volje, jezni ali žalostni, vas je mama pogosto poslala ven na svež zrak in sonce. Domov ste se vrnili dobre volje in nasmejani. Zakaj je nasvet deloval?

Vsak dan je različen, enkrat se počutite fantastično, drugič ste brez energije, volje za življenjem in moči. Znanost pravi, da obstaja

mali detajl, ki bo vedno naredil vaš dan boljši. DNEVNA SVETLOBA! Da, sliši se preprosto, vendar lahko svetloba naredi veliko razliko v vašem razpoloženju.

Svetovalno podjetje Future Workplace je anketiralo več kot 1600 severnoameriških delavcev o tem, kaj iščejo v svojem popolnem delovnem okolju. Veliko ljudi je omenilo stvari, kot so službe za otroško varstvo, fitnes center in kavarne, med najbolj zaželenimi stvarmi pa je dostop do naravne svetlobe in pogled na zunanjost. 47 % anketirancev je reklo, da se počutijo utrujeno, če jim manjka naravna svetloba, 43 % jih je poročalo o občutku mračnosti, ki ga ustvari manko svetlobe.

Obstajali naj bi tudi številni dokazi o človeški potrebi po izpostavljenosti naravni svetlobi in pozitivnih vplivih na počutje. V raziskavi s Cornell University je profesor Alan Hedge raziskal več sto pisarniških delavcev. Nekateri so delali v stavbah z večjim dostopom do naravne svetlobe, medtem ko so drugi delali v slabše osvetljenih okoljih. Ugotovil je, da so delavci, ki so bili izpostavljeni naravni svetlobi, ohranjali budnost in imeli boljša poročila o dobrem vidu ter odsotnosti glavobolov.

In zakaj je naravna svetloba tako dobra za vas?

Znanstevniki pravijo, da morate biti izpostavljeni naravni svetlobi, ne glede na to, ali ste v pisarni ali ne oz. ali ste na delovnem mestu izpostavljeni svetlobi ali ne. Izpostavljenost soncu pomaga telesu, da naredi naravno obliko vitamina D, ki pa je pomemben za številne presnovne procese in lahko vpliva na zdravje vaših kosti in mišic, je za Elite Daily povedala zdravnica Accesa Labs. Če ste večino svojega delovnega dne v temi, je dobro, da se na naravni svetlobi sprehodite vsaj za 15 minut.

Martin Reed, ustanovitelj Insomnia Coach, poudarja, da je naravna svetloba izredno pomembna za naravni cikel spanca/budnosti vašega telesa. Brez dostopa do naravne svetlobe telo težje regulira cikel spanja/zbujanja. Naravna svetloba, posebej zjutraj, pove telesu, da je čas, da se zbudi, pojasnjuje Reed. Še več, po njegovih besedah vam svetloba pomaga priti skozi začetno inercijo spanja (občutek zaspanosti, ki ga imate, ko se zbudite iz globokega spanca).

Čimprejšnjo izpostavljenost naravnemu svetlobi lahko doseže tudi tako, da se odpravite na jutranji sprehod ali preprosto sedite blizu svetlega okna, medtem ko jeste zajtrk. Torej upoštevajte mamin nasvet, ki vam ga je dala že pred leti: svež zrak in sonce bosta zagotovo naredila nekaj dobrega.


ayo-ogunseinde-324306-unsplash S katerim astrološkim znamenjem nikoli, prav nikoli, ne bi smeli v razmerje? these-are-the-scariest-twitter-videos-from-the-deadly-typhoon-mangkhut-in-southeast-asia-1680x1120 13 grozljivih posnetkov uničujočega tajfuna Mangkhut shutterstock_632302268 6 pozitivnih značilnosti ljudi, ki vedno zamujajo Screen Shot 2018-09-19 at 15.13.44 copy Japonci zgradili najčudovitejši zvočni vrt na svetu · · ·