Opel Crossland X
Utrip mesta · mobilno

Opel Crossland X je naslednji križanec, ki je pokopal enoprostorca. Njegova ‘žrtev’ je Opel Meriva. Družinsko usmerjeni mali crossover bo dimenzijsko primerljiv z Opel Mokko. Še letos se mu bo pridružil Grandland X. Poleg omenjene dvojice bo do leta 2020 Opel predstavil še tri nove SUV-modele.

Križanec Opel Crossland X je izrazito družinsko usmerjen. Nadomestil bo Merivo, dimenzijsko pa sodi v razred Mokke. V dolžino meri 4,2 metra, v širino 1,7 metra in višino 1,59 metra. Krasi ga višji položaj sedenja (tipično za križance), kar nudi boljši pregled nad cestiščem, prostoren prtljažnik (od 410 do 510 litrov ob podrtih sedežih – ti so deljeni v razmerju 60 : 40, ob doplačilu pa v razmerju 40 : 20 : 40 – pa prostornina naraste na 1250 litrov), ‘plavajoča streha’ in dvobarvna zunanjost.

Namenjen je vožnji v urbanem okolju. Da Opel ne želi, da ga okopate v blatu, priča podatek, da ne bo na voljo različice s štirikolesnim pogonom. Če želite prevažati daljše predmete, lahko zložite srednji sedež. Zadnja klop se vzdolžno premika za 15 centimetrov. Postavili so ga na platformo koncerna PSA Peugeot Citroën in je arhitekturo podobna platformi pri modelu Peugeotu 2008.

PREBERITE ŠE: Opel Insignia Grand Sport (2017) – za ljubitelje lepega

V potniški kabini bo imel Opel Crossland X do 8-palčni digitalni zaslon (združljiv s sistemoma Apple Car Play in Android Auto), za doplačilo pa si boste lahko omislili še projekcijski zaslon, vzvratno kamero s 180-stopinjskim pogledom, odklepanje, zaklepanje in vžig motorja brez ključa, ergonomske sedeže ter ogrevana volan in vetrobransko steklo. Na voljo bo tudi panoramska streha.

Ko gre za varnostno-asistenčne sisteme, Opel ni štedil. Poleg kamere bo imel tudi sistem za opozarjanje na nalet s prepoznavanjem pešcev, sistem za samodejno zaviranje, nadziral bo mrtvi kot, vozniku pomagal pri ohranjanju voznega pasu in ga opozoril v primeru zaznane utrujenosti. Prepoznaval bo tudi prometne znake. Motorna paleta še ni znana, bo pa ob dizelskih in bencinskih motorjih na voljo tudi pogon na avtoplin. Za prenos moči na kolesa so zadolžili šeststopenjski ročni in samodejni menjalnik. Opel Crossland X bo kmalu dobil družbo v večjem crossoverju, ta bo slišal na ime Opel Grandland X.

Galerija – Opel Crossland X:

Opel Crossland XOdpri galerijo

Novi Ford Mustang (2018) Novi Ford Mustang (2018) – motor V6 odhaja v pokoj Pametna registrska tablica rPlate rPlate – prihajajo digitalne in pametne registrske tablice Novi BMW serije 4 Novi BMW 4 – privlačen kot še nikoli Mercedes-AMG GT C Coupé Mercedes-AMG GT C Coupé – za še bolj raznovrstno serijo AMG GT · · · · ·