moški-cover
Kulturni izbor · film

Kdo bodo letošnji dobitniki prestižne nagrade oskar, je vprašanje, ki si ga zadnje dni postavljajo mnogi. Med njimi tudi nominiranci za glavno moško vlogo Matthew McConaughey, Christian Bale, Bruce Dern, Leonardo DiCaprio in Chiwetel Ejiofor.

Matthew McConaughey je po mnenju mnogih največji favorit za dobitnika oskarja v kategoriji za najboljšo moško vlogo. Razlog za to so predvsem številne nagrade, ki mu jih je vloga v filmu Klub zdravja Dallas, posnetem po resnični zgodbi, že prinesla. Matthew v enem izmed najbolj odmevnih letošnjih filmov igra Teksačana Rona Woodrrofa, električarja in spretnega kavboja, znanega po svojem zabavljaškem in brezbrižnem načinu življenja. Ko leta 1985 izve, da je okužen z virusom HIV, se njegov svet nenadoma obrne na glavo. Po napovedih zdravnikov mu ostane le še 30 dni življenja, toda Ron smrtne kazni ne sprejme in se spopade s smrtonosno boleznijo. McConaughey je za vlogo izgubil drastično število kilogramov in s temeljito preobrazbo obogatil svojo vlogo, kar daje filmu še bolj pristen in oseben pečat. To je za igralca prva nominacija za oskarja.

Christian Bale je znan predvsem po vlogah v filmih, kot sta Vitez teme in The Fighter, sedaj pa je k svojim najbolj opaznim vlogam dodal še eno, ki mu je prinesla tudi drugo nominacijo za oskarja. Bale v filmu Ameriške prevare igra slavnega prevaranta Irvinga Rosenfelda, ki pomaga FBI agentu. Igralec je svojega prvega oskarja osvojil pred štirimi leti, ko je slavil v kategoriji za najbljšo moško stransko vlogo za film The Fighter.

Naslednji nominiranec za zlati kipec je Bruce Dern, ki je v filmu Nebraska upodobil Woodya Granta, težavnega starejšega možakarja, ki je prepričan, da je zadel milijon dolarjev. Čeprav ga žena in sin David skušata prepričati, da je pismo, ki ga je prejel, običajna marketinška prevara, je Woody odločen, da bo dobil svoj denar. David, naveličan pregovarjanja, se nazadnje odloči, da očeta odpelje v Nebrasko. Vloga je Dernu že prinesla nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu, ali mu bo tudi oskarja, pa bo znano 3. marca.

Leonardo DiCaprio velja za enega izmed najbolj priznanih hollywoodskih igralcev, ki je za film Volk iz Wall Streeta znova združil moči z režiserjem Martinom Scorsesejem. Biografska kriminalna drama je posneta po resnični zgodbi o predrznem in mladem milijonarju Jordanu Belfortu, ki je pri svojih 26-ih letih uspel zaslužiti že skoraj petdeset milijonov dolarjev. To je za DiCapria četrta nominacija za oskarja, zadnjič je bil nominiran leta 2006 za vlogo v filmu Krvavi diamant.

Chiwetel Ejiofor si je svojo prvo nominacijo za oskarja prislužil z vlogo v filmu 12 let suženj. Zgodovinska drama pripoveduje resnično zgodbo o možakarju, ki se je boril za preživetje in svobodo. Solomona Northupa, svobodnega črnca s severa zvezne države New York, ugrabijo in prodajo v suženjstvo. V dvanajstem letu te nepozabne odisejade po naključju spozna kanadskega pristaša abolicionizma, kar za vedno spremeni tok njegovega življenja.

cover-oskarji Oskarji 2014: Igralke v boju za najboljšo žensko vlogo Total-Recall-1 Oskarji: Vsi filmi, ki so prejeli oskarja za posebne efekte med leti 1977 in 2013 Misteriozna romantična drama 
Priseljenka 
(The Immigrant, ZDA, 2013) Premiera: Priseljenka, misteriozna romantična drama ABC's Portraits Of The 86th Annual Academy Awards Host Ellen DeGeneres Zakaj bo Ellen DeGeneres odlična voditeljica oskarjev · · · · · · · · · · · · ·