Golte-panorama
Utrip mesta · destinacija

Alpski vrt na Golteh spada med najvišje ležeče gorske vrtove v Evropi. Vrt ponuja na ogled preko 70 gorskih rastlin, ki čudovito uspevajo v neizprosnem gorskem okolju. Sprehod po vrtu ponuja obiskovalcem poleg vodenega ogleda gorskih rastlin, ki so značilne za našo pokrajino, tudi sprostitev na energetskih točkah, točkah za meditacijo in užitek v čudovitem razgledu na Savinjsko dolino in okoliške vrhove.

Na Golte, ki ležijo na zahodnem robu Kamniško Savnjskih Alp, se najlažje dostopa z nihalko ali gondolo, kot ji pravijo domačini. Golte so visoka kraška planota z značilnimi kraškimi pojavi kot s0 večje in manjše vrtače, suhe doline, podzemne jame in naravna okna. Golte so del krajinskega parka, pozimi pa so bolj znane kot smučišče.

Alpski vrt leži na južnem pobočju Okenc blizu Mozirske koče in se razteza na 1,4ha. Nadmorska višina 1380 m n.m. daje temu območju značilnost subalpskega pasu. Značilna je izrazita razgibanost terena in živahnost pokrajine: ostri vrhovi, narezani ozki grebeni, naravni stolpi in prepadi. Obdobje vegetacije traja 6, 5 mesecev, tla pa so sestavljena iz grebenskih apnencev in dolomitov.

To območje je leta 1950 zajel gozdni požar, zato je znano pod imenom POŽGANIJA. Širše področje obsega krajinski park, ki je bil razglašen leta 1986, del alpskega vrta pa se nahaja v bližini gozdnega rezervata, ki ga proučuje biotehniška fakulteta.

Krajinski park predstavljajo pašniki, ki so nastali z izsekavanjem. S počasnim širjenjem mej pašnikov za pašo goveje živine in konj ter začasnimi napajališči v obliki jezerc se je ta del problikoval v idlilični predalpski svet, ki ga še posebej oblikujejo slikoviti prehodi in enkratni svet planinskega cvetja. To želijo na Golteh ohraniti in del tega predstaviti obiskovalcem, gostom planinskega sveta. Raznovrstnost rastlinskega sveta se tako ohranja in je prikazana v Alpskem vrtu. Danes lahko občudujete lepoto preko 70 gorskih rastlin, ki čudovito uspevajo v neizprosnih gorskih pogojih. Med njimi najdete planiko, encijan, avrikelj in druge.

Ponovna otvoritev Alpskega vrta

Idejo za Alpski vrt je dal g. Jože Skornšek, vrtnar in tedanji direktor Mozirskega gaja, udejanjila se je s pomočjo strokovnjaka za alpske vrtove g. Miha Ogorevca ter tedanjega direktorja Golte, žal že preminulega Marjan Preloga. Elaborat so izdelali leta 1996 pod vodstvom ga. Cvetke Goličnik. Takrat je bilo v Evropi 8 gorskih alpskih vrtov, na Golteh pa naj bi bil, najbolj divji in najvišji. Leta 2002 je projekt ugledal luč sveta.

Danes je Alpski vrt ponovno zaživel na pobudo sedanjega direktorja Golte.d.o.o., mag. Mitje Terčeta, ki nas je z besedami popeljal v čudoviti svet alpskih rožic. Ob tej priložnosti je izjavil: “Vesel sem, da smo ponovno obudili Alpski vrt, eden najčudovitejših in najvišje ležečih gorskih botaničnih vrtov v Evropi. Alpski vrt je eden izmed najpomembnejših projektov, ki jih razvijamo na Golteh za širitev poletnega gorskega turizma.” Alpski vrt bo sedaj odprt vsak dan med 9.00 in 18.00 vse do začetka septembra.

Golte-Alpski-vrt Alpski vrt Golte: odprt najvišje ležeč gorski vrt v Evropi Oddih, kakršnega si zaslužiš: najboljši evropski kampi! Oddih, kakršnega si zaslužiš: najboljši evropski kampi! Grad Couffins, Asques, Francija Čudoviti evropski gradovi, ki jih lahko najameš prek Airbnb-ja potovanje 15+ popotniških pustolovščin, ki bodo razburljive tudi tistim, ki menijo, da so doživeli že vse! · · · ·