Pacifica
Utrip mesta · mobilno

Medtem ko je večina podjetij s svojimi samovozečimi vozili še v razvojni fazi in niso prišla dlje od prototipa, je zagonsko podjetje Waymo, ki je od nedavnega v lasti podjetja Google, skupaj z avtomobilsko znamko Fiat Chrysler Automobiles predstavilo model Pacifica, prvo avtonomno vozilo, namenjeno komercialni prodaji. V nasprotju s Teslinimi vozili omogočajo povsem in ne le delno avtonomno vožnjo. Na prodaj bodo še ta mesec.

Waymo, ki je v lasti podjetja Google, je skupaj s podjetjem Fiat Chrysler Automobiles predstavilo enoprostorno vozilo Chrysler Pacifica, opremljeno s tehnologijo, ki omogoča samodejno vožnjo. Obstoječemu Pacificu so modificirali pogonski sistem, šasijo in elektroniko. Kupcem bo prvo samovozeče vozilo za komercialno rabo na voljo še januarja 2017.

PREBERITE ŠE: CES 2017: Chrysler Portal – prvo vozilo po meri generacije Z

Tako strojno kot programsko opremo so v celoti razvili pri podjetju Waymo. Avtonomno vožnjo omogočajo laserski in radarski senzorji, navigacijski sistem in kamere. Brez umetne inteligence seveda ne gre. Ta zbrane podatke osmisli. Prvi primerki bodo na ceste zapeljali v ameriški zvezni državi Arizona (Kalifornije, ZDA). Cena še ni znana, nadejamo pa se lahko precej nižje kot pri konkurenci.

Googlu je namreč uspelo cene komponent, ki omogočajo avtonomno vožnjo, zmanjšati za okoli 90 odstotkov. In zakaj so se odločili za enoprostorca? Pri Googlu menijo, da bodo samovozeča vozila tekmovala z javnim prevozom in ne z osebnimi avtomobili.

Galerija – popolnoma avtonomno vozilo Pacifica:

PacificaOdpri galerijo
Rešilni dron [Video] Rešilni dron – prihodnost reševanja Rimac in Butatti v lLoveniji Rimac Concept One vs. Bugatti Veyron: krški Raceland gostil dvoboj najhitrejših avtomobilov na svetu Novi Lexus LS (2017) Novi Lexus LS (2017) – LS teče peti krog Nissan Vmotion Nissan Vmotion – limuzina iz prihodnosti · · · · ·