PAL-V Liberty
Utrip mesta · mobilno

Kar se je še pred desetletjem zdelo utopijo, danes postaja resničnost. Nizozemski PAL-V je dokončal leteči avtomobil PAL-V Liberty, ki se bo po svetu vozil že leta 2018. Za prvi serijski leteči avtomobil bo treba odšteti pol milijona evrov.

Časi, ko bomo leteli po zraku z lastnim vozilom, niso več daleč. Nizozemsko podjetje PAL-V je namreč izdelalo leteči avtomobil PAL-V Liberty, s katerim se lahko vozite po cesti in letite v zraku. Trikolesni dvosedežnik je križanec avtomobila, helikopterja in motocikla. Na ovinkih se namreč nagiba kot motocikel, za letenje pa uporablja propeler, kar mu omogoča navpično vzletanje in pristajanje. Za upravljanje vozila boste morali narediti izpit za žirokopter.

PREBERITE ŠE: JB-10 Jetpack – človek ptica ni več znanstvena fantastika

Preobrazba iz vozila v žirokopter traja od pet do deset minut. Na tleh vozilo stavi na bencinski motor Rotax s 100 konji (73,5 kilovata), ki je zmožen PAL-V Liberty od 0 do 100 km/h pognati v devetih sekundah. Najvišja hitrost na cesti znaša zavidljivih 160 km/h, na rezervoar pa lahko prevozite kar 1300 kilometrov. Za letenje prav tako skrbi Rotaxov motor, le da ima ta 200 KM (147 kW). V zraku zmore hitrosti do 180 km/h, potovalna hitrost pa je 140 km/h. S polnim tankom lahko preleti 550 kilometrov. Za vzlet potrebuje 90–200 x 200 metrov prostora. Sprva bo na voljo le omejena serija Pioneer Edition po ceni 499 tisoč evrov, ki jo bo nasledila izdaja Liberty Sport po ceni 299 tisoč evrov. Prvi kupci ga bodo dobili konec leta 2018.

Galerija – PAL-V Liberty:

PAL-V LibertyOdpri galerijo

Skuter Velocifero MAD Velocifero MAD – zložljivi električni skuter za osvajanje brezpotij Ferrari F80 Ferrari F80 – Ferrari, ki lahko drvi s 500 km/h! Dirkalni gliser Cigarette Racing Team 50’ Marauder AMG GT arrrrR! Cigarette Racing Team 50’ Marauder AMG Odpiranje avtomobilskih vrat ''po nizozemsko''. Tako se pravilno odpira avtomobilska vrata · ·