Samsung Galaxy Note 10
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Kateri so pametni telefoni 2019, ki jih najbolj pričakujemo do konca leta? Nekaj smo jih že predstavili, a leta še ni konec!

Nekateri pametni telefoni 2019 so se že predstavili na svetovnem kongresu mobilne tehnologije MWC – na glavnino, med njimi tudi na najbolj težko pričakovane nove modele pametnih telefonov, Huawei, Samsung in Apple, pa bomo še čakali.

Na retorično vprašanje kupiti takoj ali počakati, je odgovor vedno čakanje. Pa ne na boljši model istega ali drugega izdelovalca, saj je bolj kot ne jasno, kdaj jih predstavljajo, temveč tudi na padec cen. Ko pride telefon na trg, zanj zahtevajo največ, potem pa cena počasi pada – če ne povsod, pa pri globalnih spletnih trgovinah, kjer lahko kupite modele, ki sicer v naših trgovinah ali prek naših operaterjev niso na voljo.

V naslednjih desetih mesecih bo predstavljenih še nekaj telefonov, ki bodo podpirali omrežje pete generacije 5G, pa čeprav bo to delujoče le v redkih deželah. Najbolj zaželen bo procesor Snapdragon 855 oziroma njegovi tekmeci, ki so prav tako narejeni v 7-nm tehnologiji iz Appla, Samsunga in Huaweia. Poleg procesorske zmogljivosti bodo rasli zasloni, baterije pa bodo dlje zdržale. Kakovostne fotografije brez podpore umetne inteligence in z njo povezanih računalniških trikov si ne bomo mogli več predstavljati, med telefoni s sistemom Android pa zareza na zaslonu ne bo več zaželen oblikovni poseg. Razen kakšne izjeme bo večini premijskih telefonov imelo tri zadnje kamere, vsaj ena izmed njih pa bo imela tipalo ločljivosti 48 MP.

Katere top pametne telefone 2019 smo že spoznali?

Huawei P30 Pro

Konec tega meseca bo Huawei tudi uradno predstavil svoj prvi letošnji premijski model P30. Revolucije ne bo, temveč gre pri tem telefonu bolj za nadaljevanje začrtane poti z modelom Mate 20 Pro, a tokrat v bolj igrivem ohišju. Telefon naj bi imel zadaj štiri kamere in procesor Kirin P980, od prej omenjenega modela pa bo podedoval tudi sistem za prepoznavanje obraza in tipalo prstnega odtisa pod zaslonom.

Xiaomi Mi Mix 4

Ker je Xiaomi že razkril telefon za omrežja 5G Mi Mix 3, pričakujemo, da bo jeseni predstavil tudi model Mix 4. Govori se, da bo imel preklopljiv zaslon, za kaj več pa bo treba počakati.

Honor 11

Od blagovne znamke za mlade v lasti Huaweia pričakujemo model Honor 11 s podobnimi značilnostmi, kot jih bo imel Huawei P30, vendar v manj premijskem ohišju in za manj denarja.

HTC U13

HTC je še eden od nekoč vodilnih izdelovalcev pametnih telefonov, za katerega kljub solidnim izdelkom nikdar nismo prepričani, če bo naslednje leto še »živ«. O morebitnem modelu HTC 13 ni skoraj nič znanega, ampak če sklepamo po njihovih drugih telefonih, potem lahko pričakujemo zaslon OLED, podzaslonsko tipalo prstnega odtisa in dobre fotografije ter videoposnetke.

OnePlus 7

Še eno ime povezano s premijskimi telefoni dobrih zmogljivosti, a po mnogo bolj poštenih cenah. Tudi o tem telefonu ni veliko znanega, poznavalci pa pričakujejo, da bodo leto predstavili tudi dražjo različico za omrežja 5G. In nadaljevanje dobrega dela vidnega pri lanskih modelih.

Samsung Galaxy Note 10

Tradicionalno Samsung konec poletja predstavi model Note, ki je v prvi vrsti zaradi dodanega tipala primernejši za poslovne uporabnike. Kljub vsemu pa so se zaradi velikega zaslona prijeli tudi med običajnimi uporabniki. Gotovo je tudi, da bo Note 10 zmogljivejši od ravnokar predstavljenih modelov S10.

Apple iPhone

Ta hip še ni znano, kako se bodo »klicali« letošnji, za nekatere uporabnike najbolj težko pričakovani, pametni telefoni nasploh. Glede na preteklost pa je verjetno, da bodo tudi letos na voljo trije modeli, zaradi novega procesorja bodo zmogljivejši, ni pa pričakovati oblikovne revolucije, še najmanj modela s preklopljivim zaslonom.

Google Pixel 4

Google nas vsako leto preseneti z novim softverom in storitvami, manj pa s hardverom . Je pa že čas, da na hrbtišče dodajo še kakšno kamero. Menda pa bo dvojna tudi prednja kamera, zaslon pa bo hkrati tudi zvočnik. Za več bo treba počakati na jesen.

Huawei Mate 30 Pro

Zadnji od premijskih modelov letošnjega leta pa bo Mate 30 Pro, ki bo verjetno predstavljen konec oktobra. Pričakovanja so velika, ne samo zaradi zmogljivejšega procesorja in več kamer, temveč drugih zanimivosti. Menda pa so v Huawei dejali, da se bodo letos še dodatno posvetili razvoju umetne inteligence.

cover-pametni-telefoni-2019 Prihaja 5 pametnih telefonov, ki absolutno niso dolgočasni cover-racunalnik-telefon Dan, ko je tvoj pametni telefon nadomestil računalnik! cover-1 5 skrivnostnih lastnosti pametnega telefona Samsung Galaxy S10+, ki jih moraš poznati sony-xperia-1- MWC 2019: Sony Xperia 1 bo idealen telefon za filmoljubce in igričarje