shutterstock_687779086
V zraku · buzz buzz

Tudi letos ne zamudite enega najlepših astronomskih pojavov na nočnem nebu. Perzeidi oziroma meteorski dež 2018 bo letos svoj vrhunec dosegel v noči z 12. na 13. avgust, ko bo meteorski roj tudi najbolj viden. Takrat lahko pričakujemo tudi do 150 utrinkov na uro.

Perzeidi so v Evropi znani tudi kot ‘solze svetega Lovrenca’ (pojav se namreč dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta). Leta 1835 jih je odkril Belgijec Adolphe Quetelet. Opazujemo jih lahko sicer že od 17. julija dalje, največ utrinkov pa se na nočnem nebu pojavi prav 12. avgusta. Takrat lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro, povprečna hitrost delcev pa je okoli 59 km/s.

Vrhunec letošnjega meteorskega dežja lahko pričakujemo v noči z 12. na 13. avgust, ko naj bi nočno nebo razsvetlilo tudi do 150 utrinkov na uro. Pojav bo sicer na nočnem nebu viden vse do 24. avgusta.

Kako lahko opazujemo Perzeide?

Za ogled meteorskega dežja ne potrebujemo posebne opreme ali kakšnih posebnih sposobnosti. Vse, kar potrebujemo, je jasno nebo, veliko potrpežljivosti in po želji tudi interaktivni zemljevid s prikazom vidnosti meteorskega dežja. Tako bomo lahko resnično maksimalno doživeli zvezdne utrinke.
Poiskati si moramo mirno in samotno mesto za opazovanje, ki je stran od mestnih luči. Naše oči bodo potrebovale približno 15 do 20 minut, da se navadijo na temo. Oblecite se vremenu primerno in udobno, ne pozabite na kakšno odejo, dolge rokave in priročen stolček, še posebej, če boste pojav opazovali dlje.

comic con 2018 15 najboljših ‘cosplayev’ z letošnjega Comic Cona, ki te bodo pustili brez besed Fantje, čas je, da priznate: kaj je ‘poletni penis’ in ali je resničen? Fantje, čas je, da priznate: kaj je ‘poletni penis’ in ali je resničen? mg-cthu-225520-unsplash To so 3 najboljše države za digitalne nomade, ki delajo prek spleta RISANI JUNAKI Ilustrator prikaže smešno plat risanih junakov … in ti so popolnoma drugačni, kot jih poznamo · ·