Kakšne so domnevno tvoje korenine?
V zraku · buzz buzz

V preteklosti se je uveljavila teorija, da lahko na osnovi oblike vašega stopala ugotovite, kdo so vaši predniki. In nekateri posamezniki tudi danes zvesto sledijo tej metodi. Kakšno je vaše stopalo?

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da lahko oblika vaših o vas več, ko si mislite – o vašem zdravstvenem stanju, osebnosti in celo, od kod so vaši predniki. Tej vrsti preučevanja rodoslovja se reče v angleškem jeziku “foot and toe ancestry”– in gre za obliko preučevanja rodoslovja na osnovi oblike vaših stopal, predvsem prstov.

Predpostavlja se, da obstaja deset tipov stopal, in sicer rimsko, keltsko, germansko, grško, egipčansko, afriško, norveško, mongolsko, orientalsko in aboriginsko – vsak tip naj bi imel edinstveno obliko, ki se kaže v velikosti prstov in njihovem orisu. In čeprav je ta teorija izjemno zanimiva, ni znanstveno potrjena. Pripadniki različnih kultur se namreč mešajo že mnogo let, zato je težko oceniti, kakšne so dejansko vaše korenine.

Raziskovalci se niso mogli upreti skušnjavi, zato so seveda skušali najti odgovore na to zapleteno vprašanje – številne raziskave so pokazale, da se relativna dolžina prvega in drugega prsta med svetovno populacijo razlikuje. Osebe, ki imajo drugi prst daljši od prvega, naj bi imele t.i. Mortonov prst oziroma grško stopalo, vendar ne zato, ker bi ga imeli vsi Grki, temveč je bila takšna oblika stopala idealizirana v klasični umetnosti. In je ostala ideal tudi v času Rimskega imperija, renesanse in celo modernejšega časa (npr. stopalo na Kipu svobode).

V 19. stoletju se je začelo razpravljati tudi o drugih narodih (Egipčanih, Germanih …), ki naj bi bili homogeni, torej naj se ne bi mešali in tako je nastala ideja, da je stopalo vodilo za razlikovanje med različnimi narodi, a to seveda ne drži, saj so se populacije preseljevale in med seboj mešale.

Če še zmeraj verjamete, da lahko razberete svoje korenine iz oblike vašega stopala in prstov, si malo za šalo, malo za res, oglejte spodnjo fotografijo in ugotovite, kdo so vaši predniki.

In kaj lahko povedo tvoja stopala o tvoji osebnosti? Če je vaš drugi prst najdaljši, bi to lahko pomenilo, da imate vodstvene sposobnosti. Izjemno majhen mali prst naj bi pomenil, da ste igrivi in veselega duha. Če se je vaš drugi prst na levi nogi ukrivil proti velikem prstu, naj bi bili nostalgična oseba. Mali prst, ki je pod kotom, tako kot pri grškem tipu stopala, naj bi ponazarjal, da imate nenavadno osebnost.


5 samorastnih milijarderjev, ki so presegli 1 milijardo pred 30 letom 5 samorastnih milijarderjev, ki so presegli 1 milijardo pred 30. letom Od danes naprej se boš vedno pripel v avtomobilu! Belted Survivors: po ogledu teh fotografij se boš v avtu vedno pripel! Ljubitelji Iger prestolov, zdaj lahko kupite železni prestol za svojega ljubljenčka Game of Bones: železni prestol za tvojega ljubljenčka 10 najboljših držav za delo v tujini za ženske 10 držav, v katerih ženske najbolje živijo in delajo