cover
Kulturni izbor · knjige

Poletje je tu in za vse, ki čez leto ne utegnete brati toliko, kot bi si želeli, je plaža pravi kraj, da nadoknadite zamujeno. Ideje za poletno branje poiščite v našem izboru 10 knjižnih novosti, ki so se v letošnjem letu pojavile na policah slovenskih knjigarn in podirajo rekorde branosti: od J. K. Rowling, ki se je skrila pod psevdonimom, pa do Dana Browna, novega romana avtorice Jej, moli, ljubi, nagrajene Slovenke v Parizu Brine Svit in biografije slavnega režiserja Emirja Kusturice.

1. Robert Galbraith (J. K. Rowling) – Klic kukavice

Mladinska knjiga Založba, 500 strani, klik za nakup

J. K. Rowling, avtorica svetovno znane sage o Harryju Potterju, je svojo prvo detektivko Klic kukavice napisala pod psevdonimom Robert Galbraith. Pri tem pa je že to, kako je novinarka Sunday Timesa preko skrivnostnih tweetov odkrila, kdo se v resnici skriva za psevdonimom, podobno detektivski zgodbi.

V slogovno in vsebinsko izpiljenem romanu se prepleta več napetih zgodb, glavna pa se vrti okoli detektiva in vojnega veterana Cormorana Strika ter njegove pomočnice Robin, ki v Londonu rešujeta sumljivo smrt slavne manekenke ter pri tem podrezata v leglo bogatih in uspešnih Londončanov. Za vse, ki jih bo knjiga navdušila, pa še dobra novica: J. K. Rowling je pod istim psevdonimom pred nekaj tedni že izdala nadaljevanje detektivske sage z naslovom The Silkworm, ki ga lahko najdete tukaj.

2. Dan Brown – Inferno

Mladinska knjiga Založba, 488 strani, klik za nakup

V prvem tednu po izidu zadnje Brownove uspešnice Inferno, ki podira vse rekorde, je bilo v vseh jezikih in različicah (tudi elektronski) prodanih več izvodov kot Da Vincijeve šifre. Profesor Robert Langdon se zbudi v bolnišnici v zibelki renesanse – Firencah, ne da bi se spomnil, kako je prišel tja in kako se je v njegovem suknjiču znašel skrivnostni predmet. Skupaj z mlado zdravnico morata zbežati pred neusmiljenimi zasledovalci, ki jima strežejo po življenju, pri čemer se znajdeta tudi v Benetkah in Istanbulu, rešitev uganke pa se tokrat skriva v nekaj verzih Dantejeve Božanske komedije. Napovednik za uspešnico si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

3. Gillian Flynn – Ni je več

Mladinska knjiga Založba, 598 strani, klik za nakup

Na jutro pete obletnice zakona žena Nicka Dunna, Amy, brez sledu izgine. Policija osumi prav Nicka, saj Amyjini prijatelji trdijo, da se je Amy svojega moža bala in imela pred njim skrivnosti. Nick se znajde v pravi nočni mori, saj ga nekdo vztrajno kliče na mobilnik, policija pa njegovem računalniku najde zadetke, za katere trdi, da niso njegovi.

Roman, ki postavi na glavo našo vero, da resnično poznamo svojega partnerja in nam pokaže, da ima vsaka zgodba dve plati je navdušil svet in bil kar 13 tednov na prvem mestu lestvice uspešnic New York Timesa, oktobra letos pa prihaja na platna tudi istoimenski film z Benom Affleckom in Rosamund Pike v glavnih vlogah (trailer si lahko ogledate tukaj).

4. John Green – Krive so zvezde

Mladinska knjiga Založba, 294 strani, klik za nakup

Roman ameriškega avtorja, ki se je povzpel na praktično vse lestvice najbolj prodajanih knjig in ga je prevedel Boštjan Gorenc-Pižama, govori o Hazel, ki je pri trinajstih letih zbolela za rakom. Kljub temu želi živeti življenje kot vse njene vrstnice in ko v skupini za samopomoč spozna fanta z enako diagnozo, se začne med njima razvijati zgodba o ljubezni, ki ni prav nič dramatična, hkrati pa ničesar ne olepšuje.

5. Goran Tribuson – Zgodovina pornografije

Mladinska knjiga Založba, 592 strani, klik za nakup

Sočna in duhovita zgodba govori o odraščanju skupine prijateljev v majhnem hrvaškem mestu, ki se na začetku romana po dolgih letih zopet srečajo na pogrebu skrivnostnega gimnazijskega sošolca. Roman izpod peresa hrvaškega avtorja, ki je maja svojo knjigo predstavil tudi v ljubljanskem Konzorciju, na neposreden način opisuje, kako se je v šestedestih letih prejšnjega stoletja spremenila celotna generacija.

6. Elizabeth L. Gilbert – Pečat stvarjenja

Mladinska knjiga Založba, 552 strani, klik za nakup

Alma Whittaker je glavna junakinja romana izpod peresa avtorice uspešnice Jej, moli, ljubi. Ljubiteljica rastlin se je rodila leta 1800 v eni najpremožnejših družin v Zahodni Ameriki, življenje pa jo je pripeljalo na tropski Tahiti, kjer se odvije skoraj epska zgodba o botaničnem raziskovanju, ljubezenski izpolnitvi, hrepenenju po prijateljstvu in čarobnosti znanja.

7. Khaled Hosseini – In v gorah odzvanja

Mladinska knjiga Založba, 488 strani, klik za nakup

‘’Družine so uganke, ki jih rešujemo vse življenje’’, pravi ameriški avtor afganistanskega rodu, ki je zaslovel z romanoma Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc. V svojem tretjem. izjemno berljivem romanu na čudovit način pripoveduje ganljivo zgodbo o usodah večih družin, ki jo geografsko razpotegne čez meje Afganistana vse do Pariza, časovno pa čez več desetletij.

8. Brina Svit – Noč v Reykjaviku

Cankarjeva založba, 160 strani, klik za nakup

Za svoj peti roman Noč v Reykjaviku, ki ga je napisala v francoščini, je slovenska pisateljica Brina Svit, ki od leta 1980 živi v Parizu, prejela evropsko literarno nagrado Madeleine Zepter. Zgodba Lisbeth Sorel je zgodba o najdaljši noči na otoku ognja in ledu, ko se Islandka odloči moškega, ki ga je srečala v Buenos Airesu in ga komaj pozna, plačati, da z njo preživi noč.

9. Emil Kusturica – Kje sem v tej zgodbi jaz

Cankarjeva založba, 456 strani, klik za nakup

Srbski režiser, ki se lahko pohvali s kopico filmskih nagrad med katerimi so zlati lev, dve zlati palmi in srebrni medved, nas v knjigi popelje skozi svoje nenavadno življenje. Od opisov sarajevskega otroštva, ko je prvič prišel v konkreten stik s filmsko umetnostjo, medtem ko je metal premog v klet sarajevske kinoteke, pa do študija v Pragi in uveljavljanja na jugoslovanski in svetovni filmski sceni, ko ga je življenje nazadnje pripeljalo tudi do uglednega predavateljskega mesta na Univerzi Columbia v New Yorku.

10. James Bowen – Potepuški maček Bob

Mladinska knjiga Založba, 214 strani, klik za nakup

Resnična zgodba o potepuškem mačku in pouličnem glasbeniku v Londonu, ki že dve leti vztraja na lestvicah najbolj prodajanih knjig, nas lahko sedaj gani tudi v slovenščini. Jamesu, ki je bil kot bivši odvisnik s heroinom navajen živeti iz rok v usta, se življenje spremeni, ko najde poškodovanega mucka Boba, s katerim splete posebno vez, zaradi katere spet najde sebe in obrne življenje v drugo, pravo smer. Kako sta James in Bob zaslovela, si lahko pogledate tudi tukaj.


knjige za osebno rast 10 knjig za osebnostno rast, ki bi jih moral prebrati vsak Clement-Vdova-Basquiat-ZA-TISK Knjiga: Vdova Basquiat, kultna poetična biografija razvpitega umetnika Basquiata. Böcker 23. april 2014 – Svetovni dan knjige Dnevi knjige_1_aleksander kovačič Sejem – 19. slovenski dnevi knjige ·