Porsche Mission E Cross Turismo
Utrip mesta · mobilno

Ob predstavitvi novosti znamke Porsche na ženevskem avtomobilskem salonu smo vsi pričakovali največ govora okoli prenovljenega Porscheja 911 GT3 RS. Temu ni bilo tako, saj so nas pri Porscheju pošteno presenetili in nam predstavili povsem nov koncept Porscheja Mission E Cross Turismo.

Skupina Volkswagen, v katero spada tudi Porsche, ima veliko križancev oziroma terensko naravnanih različic modelov. Tako lahko kupci posežejo po Škodi Octavia Scout, Volkswagnu Passat Alltrack ali Audiju A6 Allroad. Tej usmeritvi se zdaj pridružuje tudi Porsche, ki je offroad različica pred časom predstavljenega Porsche Mission E.

Porsche Mission E Cross Turismo je tako nekakšna karavanska oziroma razpotegnjena različica Porscheja Mission E s terenskimi lastnostmi. V dolžino meri 4,95 metra, ima štirikolesni pogon in dva elektromotorja s kar 600 konjskimi močmi. Takojšnji navor elektromotorja omogoča novemu Porscheju, da bo od 0 do 100 km/h pospešil v zgolj 3,5 sekunde, od 0 do 200 km/h pa v manj kot 12 sekundah. Najvišja hitrost pa bo več kot 250 km/h.

Elektrificirani Porscheji so namenjeni športnim, aktivnim ljudem, ki jim je čas dragocen in uživajo v športnih možnostih vožnje, ki jim jo ponuja električni avtomobil, so prepričani pri Porscheju. Zaradi tega je tudi Cross Turismo osnovan na 800-voltni platformi, kar pomeni, da bo imel možnost hitrega polnjenja. V le nekaj minutah bo imela baterija shranjene dovolj energije za nadaljnjih 100 kilometrov vožnje, če pa jo polnimo okoli 15 minut, pa bo shranjene energije za kar 400 kilometrov vožnje. Sicer naj bi baterija zagotavljala dovolj energije za 500 kilometrov dolgo pot.

Čeprav gre za koncept, je Porsche Mission E Cross Turismo že pripravljen na cestno uporabo. Cestna različica se namreč ne bo veliko razlikovala od koncepta in jo lahko pričakujemo že v letu 2021.

Galerija slik: Porsche Mission E Cross Turismo

Porsche Mission E Cross TurismoOdpri galerijo
Bugatti Chiron Sport Bugatti Chiron Sport: superšportnik je postal še hitrejši Rimac C_Two Rimac C_Two: električni superšportnik je šokiral Ženevo! Lamborghini Huracan Performante Spyder Lamborghini Huracan Performante Spyder: brez strehe in še bolj strupen Škoda Vision X Concept Škoda Vision X Concept: tehnološko napreden koncept