Porsche spyder
Utrip mesta · mobilno

Porsche se je v zanosu predstavljanja posebnih različic modelov, zaustavil in ponudil tudi posebno različico boxsterja, kjer je iz naftalina potegnil ime spyder. To ime je namreč krasilo že kultni model 718 spyder, ki je v 60-letih prejšnjega stoletja obračal glave obiskovalcev najbolj prestižnih mondenih letovišč.

Zasnovan primarno (da ne rečemo kar izključno) za vožnjo s pogledom v nebo, je porsche boxster doživel moderno interpretacijo modela 718 spyder, ki je v 60-ih letih prejšnjega stoletja obračal glave mladenk za voznikom, ki je sedel za volanom tega kultnega roadsterja. Čeprav gre za spiderja, je istoimenski porschejev kultni model opremljen s pomično streho, čeprav se zdi najlepši ravno, ko je ta pospravljena v zadek.

Boxster spyderja poganja znani in čislani 3,8-litrski bokserski šestvaljnik, ki iztisne 276 kW ali 375 KM moči, kar zadošča, da jeziček na merilniku hitrosti prvo stotico prekrije v vsega 4,3 sekunde in se ob vztrajanju voznika ne zaustavi vse do znamke 295 km/h. Za zmogljivostim primerno zaustavljanje, si je zavore sposodil pri večjem bratu -911-ici carrera S.

Porsche spyder oblikovno prinaša značilen izgled zadka, soroden tistemu pri originalnem spyderju- v obliki modela 718 spyder. Od ostalih boxsterjev pa ga loči še drugačen prednji del vozila, ki še nekoliko bolj grize proti asfaltu in bolj agresiven zadek, s podobno nalogo. Notranjost je športna, a obenem v nekaterih pogledih špartanska, kar je značilno “top of the range” zmogljivostnih modelov najbolj renomiranih znamk (zagotovo se spominjate scuderie, superleggere in podobnih avtomobilskih imen). To pomeni, da v osnovi v opremi ni klimatske naprave ali audio sistema, ki pa vam ju na željo vgradijo brez doplačila.

Ampak “roko na srce”, glede na odlično streho z mehanizmom, ki ga je mogoče operirati do hitrosti 50 km/h in zvok motorja, ki zadovolji še največje avtomobilske avdiofile, mi obojega niti ne bi pogrešali. Saj to več kot odtehta pogled mladenk, na kakšni od številnih obmorskih promenad.

Porsche spyder Odpri galerijo
Peugeot "foodtruck" Peugeot predstavil mobilni bistro “Le Bistrot du Lion” Mercedes-Benz C250 CDI 4matic Test: Mercedes-Benz C250 CDI 4matic – pet pogledov na sijočo zvezdo 2016-Jaguar-XF-20 Novi Jaguar XF željan skalpa nemške “svete trojice” Subaru BRZ STI Performance Subarujev konceptni ”modri dirkač” BRZ STI Performance