wood_ceramics
V zraku · buzz buzz

Neverjetno! Po majici, ki se nikakor ne more umazati, je sedaj tu še posoda, ki se opere kar sama. Švedski oblikovalski studio Tomorrow Machine je namreč ustvaril krožnik in skodelico, ki sta narejena iz celuloze s samočistilno plastjo.

V sodelovanju z raziskovalno agencijo Innventia so pripravili vizijo možnosti uporabe celuloze, pridobljene iz švedskih gozdov, za leto 2035.

Preberi tudi: Majica, ki se ne more umazati

Tako so oblikovali namizni set posode mehkih linij iz novega materiala, narejenega na podlagi celuloze, ki je hkrati lahkoten, a izredno obstojen. A njegova edinstvena skrivnost je v novi tehnologiji švedskega KTH Royal Institute of Technology, ki posnema lastnosti lotusovega lista, s čimer površina posode postane odporna na umazanijo in vodo.

Kot pravijo, gre za napredno, okolju prijazno inovacijo, saj skozi celoten življenjsko cikel pušča veliko manjši okoljski odtis kot običajna posoda, torej manjše onesnaževanje pri proizvodnji ter manjša poraba vode in kemikalij pri uporabi. Zaenkrat gre le za prve prototipe, ki pa jih v prihodnosti nameravajo nadalje razviti do stopnje širše proizvodnje. S pomočjo takšne kreativne uporabe znanosti nas tako mogoče kaj kmalu čaka prihodnost brez tegob pomivanja posode in občutno manjšo porabo vode.

Untitled-1 Zabaven koledar, ki so ga navdihnili komentarji gostov psii-cover Psi v avtomobilih – nenavaden, a izjemno prikupen koledar 2014 gazelle-obesalnik Inovativni obešalnik za lahkotno obešanje Kevin Richardson - raziskovalec divjih živali Šepetalec levom – Kevin Richardson · ·