shutterstock_1243622545
Utrip mesta · moda

V zadnjih nekaj letih so športna oblačila postala glavni trend moške mode in tako izpodrinila hipsterski slog. Z novim letom pa se hipsterji vračajo v novi preobleki – prihajajo t. i. shipsterji!

Zgodnje (že kmalu) preteklo destletje so v moškem uličnem slogu zagotovo zaznamovali hipsterji, ki smo jih zlahka prepoznali po vintage oblačilih, oprijetih kavbojkah, karirastih srajcah, velikih očalih, klobučkih in ironičnih brkih ali košati bradi, s čimer so bili pogosto videti kot zelo modni gozdarji. “Hipsterji 2.0″ oziroma shipsterji pa so se od gozdarskega sloga preusmerili proti mornarskemu.

Shipsterji so tako mešanica glavnih trendov, ki smo jih videli v moški modi v zadnjih desetih letih – hipsterski slog v kombinaciji s športnim oziroma pohodniškim, vintage oblačila in elementi britanskega ali francoskega mornarskega sloga.

Beseda shipster je združitev besed ship (ang. ladja) in hipster ter označuje nekoga, ki se oblači kot hipsterski mornar. Malo za šalo, malo zares: ne glede na letni čas shipster običajno nosi volneno kapo, ki ne pokriva ušes, pulover z značilnim pletenim mornarskim vzorcem, žametne hlače in superge ali škornje, čeprav najverjetneje živi najmanj na obrobju večjega mesta in ne v bližini obale. Pogosto nosi tudi brado, uporaba zaščitne kreme pa je obvezna!

Moška moda se je pogosto navdihovala po službenih oblačilih (tokrat mornarskih), saj so ta praktično zasnovana, skozi oblikovanje pa jim je možno dodajati različne elemente, ki bodo oblačilo popestrili. Kot zanimivost naj dodamo, da naj bi mornarji nosili svojo kapo nad ušesi, da bi jim ta grela glavo, a hkrati omogočala, da bi vseeno slišali kapitana kljub glasnemu bučanju morja, danes pa je tak način nošnje kape postal moden ravno zaradi svoje nenavadnosti in kul videza, saj za nekoga, ki živi v mestu, nima prave funkcije.

Med glavne znamke, ki ponujajo shipster oblačila, spadajo britanske znamke, kot so The Workers Club, Albam, YMC in Universal Works, ki ustvarjajo kakovostna in zanimiva oblačila z retro pridihom, podobne kose pa lahko najdete tudi v trgovinah Banana Republic, Massimo Dutti, Zara, Pull&Bear itd.

Shipsterski slog pa se je že pojavil tudi v filmih, npr. v filmu Nož v hrbet, kjer lik Chrisa Evansa nosi pulover s pletenim mornarskim vzorcem znamke Woollen Mills, zaradi česar se je prodaja znamke povečala za kar 150 odstotkov! Odlična “reklama” za shipsterski slog pa je tudi film Svetilnik, v katerem igrata Robert Pattinson in Willem Dafoe, ali pa film Življenje pod vodo Wesa Andersona.


Superge Dior x Air Jordan 1 High OG Dior x Air Jordan 1 High OG: luksuzne superge za globoke žepe Primark Božična večerja izbrane-004 Primark zbral znane obraze na predbožičnem druženju shutterstock_768052600 Super preprosti triki, zaradi katerih boš v 2 minutah videti popolno 9_MONCLER_POLDO_04 Moncler & Poldo: prestižna oblačila za kužke za zimske dni · ·