shutterstock_736737742
V zraku · buzz buzz

Mnogi ljudje brez jutranje skodelice kave tako rekoč ne morejo preživeti dneva. Prav zato redkokdo pomisli na to, da jutro pravzaprav ni primeren čas za pitje najbolj priljubljenega kofeinskega napitka na svetu.

Če je verjeti znanosti, se moramo ljudje nehati ukvarjati s tem, koliko mleka in sladkorja dodamo kavi. Skrivnost do užitka ob kavi se namreč skriva drugje.

Analiza raziskave “Modified-release hydrocortisone to provide circadian cortisol profiles”, ki so jo izpeljali pri podjetju Care 2, je pokazala, da je ključen dejavnik pri pitju kave čas njenega zaužitja. Zakaj je temu res tako?

Človeško telo v jutranjih urah poveča produkcijo stresnega hormona kortizola. Raven tega hormona se po prebujenju poveča do kar 50 %. Pri večini ljudi vrh doseže med 8.00 in 9.00 zjutraj. Človek dodatno mero kortizola prejme tudi v času kosila in večerje. Telo na ta način samodejno pripomore k povišani meri energije in produktivnosti.

Po tem sodeč, jo mogoče sklepati, da naše telo zjutraj ne potrebuje kave. Enako velja tudi za opoldanski in večerni čas. Ob tem se vam verjetno poraja vprašanje, kdaj sploh piti kavo? Znanstveniki menijo, da so najboljši termini za pitje kave med večjimi obroki v dnevu.

Raziskovalci vas seveda ne morejo prisiliti, da opustite svojo jutranjo navado. Kljub temu pa je morda vredno preizkusiti, ali njihovi izsledki držijo tudi v praksi.


Kaj bi se zgodilo, če bi ljudje flirtali kot živali? Kaj bi se zgodilo, če bi ljudje flirtali kot živali? carol-oliver-652321-unsplash Najbolj čudna dejstva o človeškem telesu, zaradi katerih se boste prejeli za glavo pete-bellis-388531-unsplash 8 stvari, ki jih po poteku roka uporabljamo, a se tega ne zavedamo shutterstock_405616669 4. oktober je svetovni dan živali in tukaj je nekaj dejstev, ki jih zagotovo še ne poznate · · · ·