Honor 8
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Po Aziji, ki jo je Huaweieva blagovna znamka Honor osvojila že pred časom, je na vrsti Evropa. In orožje, s katerim želijo odrezati občuten kos tržne pogače, predstavlja pametni telefon Honor 8. Je namreč idealno medijsko orodje za zahtevno generacijo milenijcev po ceni, ki je za tretjino nižja od primerljivih telefonov. Za vas ekskluzivno kot edini slovenski medij spremljamo evropsko predstavitev v Stockholmu.

Honor 8 je torej dokaz, da ste svoj pametni telefon preplačali, saj bo ta naprava v Evropi naprodaj za 429 evrov. Pri tem pa boste dobili izjemno veliko vsega tistega, kar je na voljo v razredu nad 600 evrov. Informacija o ceni je ključna, saj nagovarja generacijo kupcev, pri kateri je cena eden izmed glavnih dejavnikov pri nakupni odločitvi.

Honor 8 je tako pametni telefon, ki ga kar razganja od notranje lepote, saj se ob bok lahko postavi bratu Huawei P9, katerega specifikacije so neverjetno primerljive (beri: praktično identične). Tako prinaša 5,2-inčni zaslon, ločljivosti 1080p, dvojno kamero z 12 MP in dvojnim senzorjem (RGB in monokromatski senzor) na zadnji strani telefona ter prednjo kamero za selfije, ki premore 8 MP. Srce pametnega telefona  – procesor je Huaweiev lastni izdelek – je osemjedrni Kirin 950, ki bije s taktom 2,3 GHz. Za delovni spomin poskrbi 4 GB RAM-a ter 32 GB notranjega spomina, ki se ga seveda s karticami microSD razširi do 128 GB. Za energijo poskrbi baterija z zmogljivostjo 3000 mAh, ki podpira hitro polnjenje prek vhoda USB-C. Popolnoma prazna se tako do polovice napolni v dobre pol ure.

Na tem mestu bi lahko zapisal, da na vzhodu ni nič novega, a temu ni tako. Honor 8 je namenjen milenijcem in drugim uporabnikom, ki si želijo zelo zmogljivega pametnega telefona, zato so se pri Huaweiu posvetili lastnostim, ki prav to generacijo najbolj navdušujejo.

In to je videti tako, da se od Huaweia P9 razlikuje po tem, da že v osnovni konfiguraciji prinaša 4GB RAM-a, kar mu pomaga pri delovanju množice aplikacij, ki jih sočasno uporablja ta generacija. Zatikanja in brisanja aktivnih aplikacij bo zato manj. Manj javna lastnost pa je kakovost predvajanja zvoka, kjer naj bi Honor 8 pometel s konkurenco na več področjih. Za varnost uporabnika poskrbi izjemno učinkovit senzor za branje prstnih odtisov na zadnji strani telefona, s katerim lahko nastavite mnoge druge funkcije telefona, kot sta na primer vklop fotoaparata ali zajem “selfijev”.

Če je Honor 8 “znotraj” lep in zelo podoben Huaweiu P9, pa je na zunaj drugačen in na samosvoj način presega marsikateri pametni telefon. Robovi telefona so iz brušenega aluminija, medtem ko zadnjo stran telefona prekriva visokokakovostno 2D-steklo, zaradi česar daje izjemen prvi vtis. Telefon je lep in deluje kot telefon iz nekega drugega cenovnega razreda. Dvojne leče – torej sistem kamer na zadnji strani telefona – so rešene simpatično in so manj izrazite kot pri Huaweiu P9, kjer je ta del za nekatere celo oblikovno najšibkejša točka telefona, ki je sicer med najlepšimi v svojem razredu. Zato lahko pripišem, da so s samim dizajnom zadeli v polno in pihajo na dušo mladim in aktivnim uporabnikom.

Sistemsko Honor 8 poganja Android 6.0 Marshmallow, ki ima prilagojen uporabniški vmesnik Emotion UI. Slednji se v zadnjem času učinkovito posodablja in postaja eden od boljših in bolj intuitivno uporabnih. Torej vse “štima” in je v skladu s tem, kar sodoben uporabnik pričakuje od svojega telefona.

Honor 8 je torej mlajši brat Huaweia P9. V nekaterih lastnostih ga celo prekaša ali pa so te bolj poudarjeno namenjene mladim. Je eden od prvih telefonov, ki je prijazen okolju in celo presega določene okoljske normative. Na ekološke dejavnike so bili pozorni tudi pri embalaži telefona in tiskanju navodil, ki so na primer natisnjena s črnilom, ki ga pridobivajo iz soje. Tudi tako nagovarjajo mlade in poskušajo biti družbeno odgovorni. Na zadku ob kamerah Honor 8 nima napisa blagovne znamke Leica. In tudi zato je lahko toliko cenejši od Huaweia P9. Če vas ta trivialna malenkost ne moti, potem lahko Honor 8 poiščete na policah operaterjev v prihodnjih dneh.

Honor 8 Odpri galerijo

Video test – novi Honor 8 – via AndroidAuthority

Najdražji pametni telefoni 2016 Top 6: najdražji pametni telefoni 2016 Pametni telefon Samsung Galaxy Note7 Prišel je novi Samsung Galaxy Note7: telefon, ki razmišlja širše Pametni telefon BlackBerry DTEK50 BlackBerry DTEK50 – najbolj varen pametni telefon na svetu? iPhone 6 ima dve črti zaradi signala Zakaj ima iPhone 6 na hrbtni strani dve neprivlačni črti? · · · · ·