Lenovo LaVie Z
V zraku · tehnologija

Applov novi prenosnik MacBook je morda šablona za vse prenosnike prihodnosti, a težko bi rekli, da je najboljši. Zgodil se mu je namreč prenosnik Lenovo LaVie Z. Slednji, ki poganja operacijski sistem Windows 8.1, mogoče ni tako tenek kot novi Apple MacBook, je pa zato lažji in ima vse priključke, ki jih potrebujete. Nobene potrebe po vmesnih vtičih in podobnih tičih. Tudi zaslon je večji in z večjo ločljivostjo, zmogljivejši pa je tudi procesor. Vse to seveda pride s ceno, tako da boste zanj odšteli okoli 180 evrov več kot za MacBooka.

Da se ne bo zdelo, da samo spretno opletamo z besedami, pojdimo pogledati malce bolj v detajle zakaj je prenosnik Lenovo LaVie Z boljši kot novi Apple MacBook. Slednjemu tehtnica nameri 920 gramov, LaVie Z pa je še nekoliko lažji- 875 gramov. Ko ob bok postavimo zaslona je situacija sledeča. LaVie Z se ponaša s 13,3-palčnim na dotik občutljivim zaslonom ločljivosti 2560 x 1440 slikovnih pik, ”mrtvi” zaslon MacBooka pa je nekoliko manjši, 12-palčni, ločljivost pa znaša 2304 x 1440 pik. Za razliko od slednjega, ki ima le en priključek (USB-C, ki je obrnljiv, podpira pa več vmesnikov: USB, HDMI, Display Port, itd.), ima LaVie Z dva USB 3.0 priključka, HDMI vhod in ”parkirno mesto” za SD spominsko kartico.

PREBERITE ŠE: Novi MacBook – najtežje pričakovan prenosnik leta

Lenovo zmaga tudi v bitki procesorjev. MacBookov Intelov Core M procesor, ki bije v taktu 1,1 Ghz se lahko namreč skrije pred procesorjem LaVie Z Intel Core i7, ki utripa v taktu 2,4 Ghz. Tudi grafična je boljša, saj ima MacBook vgrajeno Intelovo HD grafiko 5300, LaVie Z pa 5500. K naštetemu lahko dodamo še 8 GB pomnilnika, 256 kapaciteta trdega diska in spletno kamero, ki omogoča zajem videa 720p HD. Lastniki MacBooka se morajo medtem zadovoljiti s kvaliteto videa 480p. Edina stvar, kjer MacBook empirično dokazano boljši (če odmislimo še prodajne številke) je avtonomija baterije (9 ur proti 10-im, ko prek spleta gledamo video posnetke).

Kot torej vidite je prenosnik LaVie Z zlahka dobil vojno z novim MacBookom, saj ga nadkrili domala v vsakem aspektu. A to pride s ceno. Če ju primerjamo v ameriških dolarjih jih boste za MacBooka odšteli 1499, za LaVie Z pa še 200 več.

Brskalnik Microsoft Edge Brskalnik Internet Explorer predaja štafetno palico brskalniku Microsoft Edge Google postaja naš suženj. Evolucija Googlovega brskalnika ali kako Google postaja naš suženj Sonyjeva aplikacija Touchless Shutter za samodejno proženje fotoaparata z miganjem roke. Touchless Shutter: Sony z aplikacijo za fotoaparat, ki samodejno sproži, ko pomigamo z roko The Unstainable Hit na Kickstarterju – The Unstainable, bela ženska srajca, ki jo je nemogoče umazati ·