Happy kid playing with toy airplane
Utrip mesta · destinacija

To, da imate otroke, še ne pomeni, da morate za nekaj let skrčiti seznam dopustniških opcij na organizirane počitnice in apartmaje obkrožene z otroškimi igrišči in aktivnostmi, prilagojenimi posebej za najmlajše. Počitnice, kjer pesek iz peskovnika zamenja puščavski pesek, kamenčke z obale pa skale na hribu, namreč niso le v domeni odraslih, marsikam lahko namreč s seboj vzamete tudi otroke.

Če ne bi bilo babic in dedkov, bi verjetno večina staršev svoje dopustovanje dala za nekaj let ”na led” oziroma ga omejila na zelo ozko paleto opcij. Apartma, morje, bazeni, enodnevni izleti,… Resda je otrok na prvem mestu, ko tehtamo opcije, a vseeno prehitro pozabimo, da imajo tudi otroci precej trdo kožo in da so tudi na mlada leta že precej žilavi. Če jih le ne zavijamo preveč v vato in pustimo, da preživijo več časa v virtualnem svetu, kot resničnem.

PREBERITE ŠE: Veš kdaj so zimske počitnice 2015?

Seveda to ne pomeni, da jih vlačite na Triglav, a opcije se še zdaleč ne končajo pri tistih z brošur in oglasov z oznako družinsko preživljanje počitnic. Preden torej razmišljate kam jih dati, da boste imeli kaj ”pravega” dopusta, se raje vprašajte, zakaj jih ne bi vzeli sabo. Tukaj je nekaj opcij, kjer bi po vsej verjetnosti otroci končali v varstvu.

Safari

Na prvi pogled se zdi, da safariji in otroci ne gredo skupaj in v prid temu govorijo številna dejstva. Ne samo, da morajo dolgo časa preživeti v džipu, ki ji premetava kot hormoni najstnike, ampak tudi zdržati precej časa brez stranišča (kar pa vemo, da je pravi podvig) in da morajo biti tiho, ko se peljejo mimo krdela levov, so tudi precej bolj ranljivi za tropske bolezni. A ta dejstva so delno zavajajoča.

Turistični safariji v Keniji, Tanzaniji in Južni Afriki so namreč vse prej kot rezervirani samo za največje pustolovce. Veliko jih je družini prijaznih in povsem varnih, saj vsi tako ali tako potekajo v nacionalnih parkih. Resda vsi ”lodgi” v Afriki ne sprejemajo otrok mlajših od 7. ali celo 12. let, a lepo število jih. Za tiste, ki bi radi bolj divjo izkušnjo, pa na številnih lokacijah obstaja tudi možnost varstva, tako da lahko otroka v vsakem primeru vzamete sabo.

Pohodništvo

Otroci so radovedni že po naravi in kdo, če ne narava, to radovednost kar najbolje poteši. Vse več družin se zato odloča, da počitnice preživo aktivno in se odpravi na daljši sprehod v naravo, z nahrbtnikom na rami ali šotorom v prtljažniku. Pohodništvo in kampiranje namreč otroku ponudita, da izkusi svet na način, kot ga pri običajnih izletih ali preživljanju dopusta, ki gravitira okoli hotela oz. apartmaja, ne bi. Poleg tega je tovrsten dopust precej ugodnejši, a vsebinsko precej bogatejši.

Resda bodo tako kot nahrbtnik z opremo, vaša usta hitro polna argumentov proti, češ, kaj če otroku postane v hribih slabo, ipd. A kot rečeno, če izlet pametno razkosate, načrtujete postanke (npr. v kočah) in otroka dovolj zanimirate, se bo tudi število skrbi skrčilo na standardno velikost in boste ugotovili, da lahko tudi z otroci izkusite vse tiste stvari, ki ste jih med dopustom okušali preden ste postali starši.

Romantični oddih na plaži

Tipičen prizor plaže, ki pokajo po šivih, je, da se v kakofoniji zvokov meša tisoč in en otroški glas. Zdi se, da so družine abonirane na obljudene toplice in obale, medtem ko so tiste samotne primerne zgolj za v dvoje. Začinjene s potapljanjem z masko, večerjo pod zvezdami, so večinoma material brošur poročnih, romantičnih potovanj, ne pa družinskih aranžmajev. A to je zgolj oglaševalska definicija.

To, da imate otroke, še ne pomeni, da morate zamrzniti avanturistično in romantično obarvane dopustniške dni. Ja, mogoče boste kje naleteli na čudne poglede, a veliko takšnih krajev, ki so morda deklarativno ”cone brez otrok”, ni rezerviranih samo za pare in so idealni za družine. Greste letos z otroci na Maldive? Zakaj pa ne.

Avtodom

Resda avtodome kupujejo predvsem upokojenci oz. premožnejši pari srednjih let z že odraslimi otroci, kar je zadnja leta vplivalo na razvoj samega interjerja avtodoma, pa je na trgu na razpolago še vedno veliko takšnih modelov, ki zadovoljijo tudi družinske potrebe. Ker vemo, da se vas večina ne bo odločila za nakup, je najboljša opcija ”rentanje”, najem. In zakaj bi ”avtodomali”?

Ker tovrstno preživljanje dopusta odpravi vse tiste male nevšečnosti dolgih voženj z najmlajšimi, saj je vse pri roki, in ker omogoča bolj kvalitetno preživljanje časa tudi med potovanjem. Povrhu ponuja še neverjetno svobodo in možnost improvizacije, kar pomeni lažje prilagajanje otrokovim potrebam.

Mestni oddih

Ogled znamenitosti, kulinarična razvajanja z lokalno hrano, okušanje nočnega življenja… Če imate otroke, se dinamika tovrstnih izletov v večja mesta močno spremeni, a je lahko povsem primerna in sproščujoča, če tempo prilagodite otroku. Mogoče boste morali ogled muzejev ipd. kombinirati z obiski otroških igrišč, a tudi vam bo prav prišlo malo posedanja na klopci.

Eno od mest, ki je visoko na seznamu družini prijaznih mest, je Berlin, ki je resda bolj znan po nočnem življenju, a je hkrati tudi eden otroku bolj prijaznih evropskih mest. Tak je tudi Stockholm. In še nasvet za tiste, ki imate res majhne otroke. Odsvetujemo vozičke in priporočamo uporabo ”kenguruja”, kajti vse tiste stopnice do podzemne, pa številni pločniki, vam bodo pili energijo tako hlastajoče, kot žejen komar kri iz svoje prve ”stranke”. In rezervirajte si apartma, ne hotela, saj je ni čez lastno kuhinjo.

Prostovoljstvo

Prostovoljstvo kot oblika preživljanja počitnic je čudovita priložnost ne samo za osebnostni, pač pa tudi socialni razvoj otroka. In ne, prostovoljenje ni samo za tiste, ki naredijo enoletno pavzo pred nadaljevanjem študija, na voljo so tudi takšni ”paketi”, ki si primerni za otroke, kot npr. projekt v Namibiji v rezervatu slonov.

Zaradi več kot očitnih razlogov, ki jih verjetno ni potrebno naštevati, je volunterstvo sicer rezervirano za starejše, na vas pa je, da precenite ali je vaš otrok dovolj zrel za tovrstno (pre)izkušnjo. In še to. Ni vam treba preživeti tednov v državah v razvoju, obstajajo namreč tudi zgolj nekajdnevni projekti in takšni, ki so na domači grudi. Morda je tu najbolje začeti, da vidite iz kakšnega testa so vaši otroci.


pronounce-place-name-travel-thillophilia-abhisek-das-fb2 Trillophilia: pravilna izgovorjava mest in krajev po svetu Zelena, zlata in vijolična so tipične barve Mardi Grasa v New Orleansu. Karnevalska mesta po svetu "Holi Color Festival" (festival svetih barv), Indija Najbolj nenavadni in drugačni festivali sveta Matjaž Krivic, Urbanistan Slovenski fotograf Matjaž Krivic, Urbanistan: Urbano ne pomeni nujno moderno ·