468713747
Utrip mesta · destinacija

Po smučarskih podvigih, ki jih je bilo letos morda malce manj, zdaj prihaja čas za prvomajska potovanja. Zakaj si potovanja ne bi privoščili nekje na toplem in raziskali čarobnih krajev sveta ter tako za nekaj dni pozabili na vsakdanjo rutino? Mmm, kar sanjsko se sliši.

Namesto, da na vsakem prvomajskem potovanju pobegnemo na isti kraj, se lahko malce pomudimo pri izbiri eksotične destinacije, kjer bomo po prvih štirih mesecih letošnjega leta našli povsem neznan sanjski kotiček, ki nam bo poleg miru postregel še s svojo očarljivostjo. Ali z nečim povsem nepričakovanim.

Otok Lamu, Kenija, Afrika

Neokrnjene plaže, posute z zlatim peskom na majhnem otočku Lamu na vzhodni obali Afrike, so primerne predvsem za tiste, ki radi uživamo v idilični samoti in se umaknemo pred s turisti obljudenimi morskimi letovišči. Na ta delček sveta nas ne bo pripeljal avto, temveč nas bo prinesel osel, dotik prvomajske avanture pa prinaša tudi veliko sproščujočih aktivnosti, ki jih ponuja svahilijska kultura. Raziščemo lahko muzej, lokalno arhitekturo in tamkajšnjo edinstveno umetnost.

Slapovi Iguazu, Argentina, Južna Amerika

Za tiste, ki nas mika prvomajsko potovanje v Argentino in nenehno občudujemo slikovito naravo, se lahko s svojim zvestim fotoaparatom podamo na veličastne slapove Iguazu. Domačini radi povedo, da se iz vode rojevajo oblaki, kar še bolj privabi turiste, zato je ta košček sveta med Brazilijo in Argentino precej oblegan, vendar resnično prekrasen. Od tod so nam odprte tudi najrazličnejše poti po Južni Ameriki. Neustrašni popotniki lahko obiščemo Paragvaj, večni sanjači o Braziliji so vabljeni v Sao Paolo in Rio de Janeiro, Argentina pa skriva opojne kotičke, kot so sončna in izredno suha provinca Mendoza, ki pomeni vino, in je pravi kraj za preizkuševalce vin, rafting na Tio Mendozi ali hiking in plezanje v bližini Aconcague. In če smo že tam, nikakor ne smemo izpustiti Buenos Airesa.

Phoenix, Arizona, Združene države Amerike

Joaquin Phoenix, River Phoenix, glasbena skupina Phoenix. Nedvomno bo nekaj na tem ponavljajočem se slavnem imenu, ki ga nosi tudi zelo zanimivo ameriško mesto v Arizoni. Čeprav ni obkroženo z morjem, mu pravijo tudi Sončna dolina, ki privablja tako staro kot mlado. Prav mladi bomo nad njim med prvomajskim potovanjem navdušeni, saj skriva kar nekaj prijetnih mest za raziskovanje in druženje. Obiščemo lahko Muzej glasbenih inštrumentov in si kosilo privoščimo v Piceriji Bianco, kjer lahko izbiramo med nekaj predjedmi, tremi solatami in šestimi picami. Ko Phoenix raziščemo od glave do peta, lahko na oddih skočimo še v Scottsdale in se pustimo razvajati v spa letovišču Montelucia.

Havana, Kuba

Če bi radi za nekaj dni ustavili čas, se podajmo na prvomajsko potovanje na Kubo, kjer hrepenečih nepozabnih avantur nikoli ne zmanjka. Salsa, revolucionarna zgodovina in karibska vročica, ki poskrbijo za pristno kubansko vzdušje, nam ne bodo dali spati še dolgo potem, ko bomo doma lahko le še obujali spomine. Za tiste bolj divje narave je enodnevni treking v gorah La Plata kot nalašč za raziskovanje revolucionarnih baznih kampov Fidela Castra, kakšen drug dan bo skok na plantažo tobaka Alejandra Robaina sproščujoč in tudi poučen. Po ogledu Havane in skrivnosti, ki jih ponuja, kot je na primer knjižni market na Plaza de Armas, se skoraj ne bomo hoteli vrniti domov. Slikovita Kuba in čudovite plaže so pravi magnet za fotografe, ki bomo domov poleg Kubank prinesli tudi kakšno sliko za v okvir v dnevni sobi.

Ubud, Bali, Indonezija

Mnogo popotnikov pravi, da je Bali precenjen in preobljuden s turisti, toda vse je odvisno od tega, kako ga doživimo. Če najamemo motorček ali avto, lahko brez težav najdemo prekrasne kraje, v katere se lahko nezavedno močno zaljubimo. Ubud je sicer srce Balija, kjer se odvija akcija in kjer lahko spoznamo neverjetne ljudi. Očarali nas bodo njegova narava, kultura, templji in muzeji, noge pa si bomo lahko brezskrbno odpočili v parkih in vrtovih. Po dišečo kavo se lahko zapeljemo na plantažo kave Agro, se povzpnemo na 1.700 metrov visok aktivni vulkan Mount Batur ali pa se ob zori z ladjico popeljemo na morje iskat delfine.

Agadir, Maroko

Tudi Maroko je zadnje čase ena bolj priljubljenih turističnih destinacij, toda če prvomajsko potovanje načrtujemo na lastno pest, nas bo zagotovo presenetil na drugačen, samosvoj način. Mesta, kot so Agadir, Tangier, Casablanca in Rabat, nam bodo predstavila edinstveno maroško kulturo in nas toplo sprejela na osupljive plaže, ravnodušne pa nas ne bodo pustile niti tamkajšnje pisane tržnice oziroma suki. Avtobusni prevoz je ugoden, zato je Maroko prijazen tudi do backpackerjev, ki bodo z zemljevidom v rokah hitro našli poti po južnih oazah ali zaužili del Zahodne Sahare.

Mekong Delta, Vietnam, Azija

Slikovite plavajoče tržnice, prostrana riževa polja, nasadi sladkornega trsa in mikavne vasice so prava slika Vietnama. Mekong Delta je pravzaprav kmetijska regija, polna vodnih kanalov in potokov, zato je izredno bogata. Številni nasadi, sadovnjaki in ribogojnice omogočajo hrano več kot tretjini prebivalcev. Čeprav ponuja številne aktivnosti, kot sta snorkljanje in kajakaštvo, pa je Vietnam v celoti izredno privlačen. Očarani bomo nad zelenim morjem in majcenimi skalnatimi otočki na Ha Long Bay, nad prestolnico Hanoi in gorskim mestom Sapa, podimo se lahko med starodavnimi templji My Sona in se za spominek fotografiramo na ljubki promenadi pod palmami obalnega mesta Nha Trang, ki slovi kot eden najlepših zalivov v Aziji.

Galleria_Vittorio_Emanuele_II_Milan_May_2009 14 svetovno znanih nakupovalnih avenij cover-happy-countries 10 najsrečnejših držav na svetu Foto: Cancun Underwater Museum 10 najbolj nekovencionalnih muzejev, ki navdušijo Slavolok zmage, Pariz, Francija Neverjetne primerjalne fotografije najlepših svetovnih znamenitosti od daleč · · ·