Džakarta. Foto: Eventbrite
Utrip mesta · destinacija

Potem ko smo v mislih obkrožili Zemljo in pristali na eksotičnih destinacijah, spoznajmo še fantastične metropole sveta, od katerih nam bodo klecnila kolena. Še vedno imamo dovolj časa, da se odločimo za obisk osupljive metropole, ki bodo polepšale naša prvomajska potovanja.

Da bi si lažje predstavljali oddaljene in dih jemajoče kraje, si lahko v dnevno sobo na steno obesimo ogromen zemljevid sveta ali na nočno omarico postavimo globus. Poleg tega da sta oba enkratna dekorativna predmeta, nas lahko poneseta na različne konce in nam dajeta navdih za naše naslednje potovanje, ki ga kaj hitro lahko realiziramo. Prvomajski prazniki so že pred vrati. Prejšnji teden smo spoznali čare, ki jih prinašajo eksotične destinacije, tokrat pa se na prvomajsko potovanje podajmo v betonsko džunglo, od koder bomo prišli polni kulturnih in umetniških vtisov ter zasvojeni z nikoli počivajočimi ulicami in neprestanim dogajanjem. Čas je za osupljive metropole!

Kairo, Egipt, Afrika

Čeprav ob omembi Egipta vsak pomisli na piramide, je njegovo glavno mesto Kairo polno skritih kotičkov, ki nas nemudoma prevzamejo s svojo neverjetno in povsem drugačno kulturo. Kairo velja za najbolj naseljeno mesto v Afriki, toda tudi tu bomo našli kanček miru. Vsekakor si velja ogledati piramide, vendar naj bo ta enodnevni izlet le dodatek imenitnim doživetjem, ki jih bomo okusili v največji nekropoli na svetu City of the Dead, v Umetniškem centru arhitekta Ramsesa Wisse Wassefa, kjer se otroci učijo tkati gobeline, ali ko bomo v starem delu prestolnice obiskali Narodni vojaški muzej. Potepanje po Kairu lahko dopolnimo s sprehodom po islamski četrti, ki nas bo očarala s starodavnimi mošejami in srednjeveškimi utrdbami, na poti pa si odpočijmo, si za kosilo privoščimo goloba, ki velja za egipčansko specialiteto, z novimi prijatelji popijemo kozarec Sahlaba in pokadimo šišo. Obisk te osupljive metropole je vsekakor na spisku naših nasvetov za prvomajska potovanja.

Džakarta, Indonezija, Azija

Glavno mesto Indonezije, Džakarta ima za seboj fascinantno zgodovino, zaradi česar je izredno slikovito in multikulturno. Če ne zaspimo, lahko že navsezgodaj zjutraj ujamemo prekrasen sončen vzhod, po zajtrku pa uberemo pot proti Istikal mošeji, ki je zaradi svoje veličine nedvomno vredna časa in denarja. Džakarta je polna kanalov in dvižnih mostov, ki turiste vodijo med številne spomenike. Tamkajšnjo umetnost in kulturo lahko spoznamo na Taman Ismail Marzuki, največjem umetniškem centru jugovzhodne Azije, ki med drugim združuje galerije, gledališča, akademijo umetnosti in planetarij. Za večerjo si privoščimo bakso oziroma juho z mesnimi kroglicami in rezanci ter večer preživimo v parku ob pogledu na narodni spomenik, ki mu meščani pravijo Monumen Nasional. Zakaj ne bi prvomajskega potovanja preživeli v eni najbolj osupljivih metropol Azije?

Bejrut, Libanon, Bližnji vzhod

Obmorska libanonska prestolnica Bejrut bo na nas naredila večji vtis, kot bi si mislili. Bejrut je po vojni postal vse bolj priljubljena turistična destinacija, ki nas bo na anšem prvomajskem potovanju očarala z mestnim jedrom v stilu pariških ulic ter dišečim morskim zrakom. Bejrut lahko brez težav prehodimo in se ustavimo na znamenitem trgu Place des Martyrs ter si privoščimo turo po interaktivnem muzeju znanosti Planet Discovery. Počijemo lahko na obali, od koder se odpira fantastičen pogled na naravne kamnite oboke Pigeon Rocks, ki so najbolj znana, pa tudi zelo redka naravna znamenitost metropole Bejrut.

New York, New York, Združene države Amerike

Težko bi spregledali največje jabolko na svetu, New York, saj ta slovi po svoji edinstvenosti in urbanosti, ki nas zlahka zasvoji. V New Yorku ne bo minila minuta, ne da bi odkrili kaj novega in nepozabnega. Newyorška podzemna železnica nas popelje celo nazaj v preteklost. Veličastna postaja pod mestno hišo sicer ni aktivna že skoraj 65 let, potem ko so jo 31. decembra 1945 zaprli. Podzemna postaja, ki velja za arhitekturno čudo, nas bo pozdravila z visokimi oboki, obloženimi z antičnimi ploščicami in strešnimi okni, skozi katere prodira čudovita naravna svetloba. Iz podzemlja pa naravnost na vrtove na vrhu Rockefeller Centra nekaj deset metrov nad tlemi! Če pa se bojimo višine, je ladijsko grobišče Staten Island Boat Graveyards kraj, ki ga med obiskom New Yorka nikakor ne gre izpustiti.

Rio de Janeiro, Brazlija, Južna Amerika

Če se nikakor ne moremo odločiti, kam na prvomajsko potovanje, bo odločitev zagotovo padla po ogledu drugega dela animiranega filma Rio 2, ki danes prihaja v kinematografe. Copacabana in Ipanema plaži sta le eni od številnih bogastev, ki nas vabijo v vroči Rio de Janeiro. Če svojo pot začnemo z vzponom na goro Sugarloaf Mountain, se nam bo od tod odprlo na stotine poti in možnosti. Skočimo lahko v očarljiv tropski botanični vrt Rio de Janeiro, si ogledamo prekrasno gledališče Teatro Municipal in slikovite parki, med katerimi še posebno izstopa Park Lage, ki je na 52 hektarjih dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Ni kaj, možnosti v tej osupljivi metropoli je več kot dovolj, le najti jih moramo!

Če vam osupljive metropole ne ležijo, pa se lahko na prvomajskem potovanju odpravite tudi na kakšno od eksotičnih destinacij.

naslovna-dont fly go 10 zanimivih in brezplačnih stvari, ki jih lahko počnete v Parizu sixmijuri Fantastičen safari kamp Richarda Bransona SteBo_MG_8431_Hi Betahaus v Berlinu – co-working v stičišču inovativnih ljudi 5 Aleš Komovec Slovenija je najlepša država na svetu! · · · · ·