radovljica
Utrip mesta · destinacija

Radovljica spada v šopek najznačilnejših slovenskih srednjeveških mest. Ljubitelji umetnosti, arhitekture, zgodovine imajo tam res kaj početi, videti in doživeti. Staro mestno jedro je polno kulturno zgodovinskih znamenitosti, naj jih naštejemo le nekaj: …

… graščina z Mestnim muzejem, grajski park z drevoredom, gotska cerkev sv. Petra z obnovljenim župniščem, mestno obzidje ter edini v celoti ohranjeni obrambni jarek na Slovenskem. Ogleda je vreden Čebelarski muzej v baročni graščini v starem delu mesta, v okolici pa seveda Kovaški muzej v Kropi, dobrih 10 kilometrov od mesta. Na sprehodu po stari Radovljici nikakor ne smemo mimo značilnih meščanskih hiš, med katerimi so nekatere urejene v muzeje ali galerije. Izstopajo Šivčeva hiša z galerijo in poročno dvorano, renesančni dvorec Vidičeva hiša in Magušarjeva hiša s poznogotskim arkadnim dvoriščem. Sedanji gospodar hiše, Urban Magušar, je priznan lončar, ki svoje umetniške lončenine ustvarja v domači delavnici, kjer tudi vodi lončarske tečaje. Hiša od pomladi do jeseni zaživi z umetniškimi razstavami in koncerti na dvorišču, prodajna galerija pa je odprta vse leto. Omenimo naj še Malijevo hišo s sramotilno klopjo, ki je redkost, večinoma poznamo namreč sramotilne stebre ali prangerje. Ljubitelji dobre, tradicionalne hrane lahko v starem mestu uživajo v pravi ponudbi. Vsekakor priporočamo gostilno Lectar, kjer si v čudovitem ambientu več kot petsto let stare hiše privoščimo dobre stare slovenske jedi. Na nasprotni strani Linhartovega trga je gostilna Avguštin, kamor so gostje prav tako kot k Lectarju zahajali že v 19. stoletju. V mestu se dobro jé tudi pri Kunstlju.

NA POTEP!
Ko bomo siti dobre hrane in polni kulturno zgodovinskih vtisov, nas morebiti zanese še v okolico, zlasti športno naravnani tipi imajo obilo izbire. Čeprav tudi mesto poskrbi za rekreacijo. Zlasti v poletnem času je priljubljeno zbirališče mladih mestno kopališče, ki z novim 50-metrskim olimpijskim bazenom privablja tudi resne športnike, vrhunske plavalce. Ob bazenu, ki ga pozimi pokrijejo z velikanskim balonom, tako da plavalna sezona traja vse leto, je tudi kamp, kjer lahko preživite kratke počitnice. Komur ni privlačno enakomerno plavanje, vodo pa ima rad, zanj je pravi naslov Tinaraft center ali Fun Rafting. Oboji vam bodo pripravili nepozabno doživetje na divjih rečnih brzicah, za bolj pogumne pa je pravi izziv soteskanje ali canyoning, kjer vas izkušeni vodiči popeljejo v divji svet ozkih strug potokov in rečic; spuščali se boste po slapovih, plezali po vrveh in skakali v skrivnostne tolmune. Če vam je ljubši zrak, se napotite na letališče Lesce, kjer Alpski letalski center organizira panoramske polete z malimi športnimi letali, lahko pa poletite tudi z jadralnim letalom. Pravijo, da je drsenje po zraku brez motorja čudovito doživetje. Najbolj noro pa je gotovo skočiti s padalom, lahko poskusite v tandemu z izkušenim padalskim učiteljem, če vam bo všeč, pa kar na padalski tečaj! Gore nekateri gledajo navzdol iz zraka, drugi jih raje prehodijo. Za pomoč, napotke ali kar za organizacijo planinskega izleta ali tabora bo pravšnji naslov Planinsko društvo Radovljica. Če se odpravljate na Gorenjsko za več dni, je odlično izhodišče za vse omenjene dejavnosti, izlete in oglede Kamp Šobec, ki se razteza v borovem gozdu, ujet med majhnim jezerom in Savo Dolinko, s čudovitim pogledom na Karavanke in Julijske Alpe. Za navdušene pohodnike še en namig: med Radovljico in Kamno Gorico se po Lipniški dolini po gozdnih in poljskih poteh vije naravoslovna učna pot Pusti grad, dolga slabih pet kilometrov, in jo lahko prehodite v dveh urah, tudi sami, saj je dobro označena. Nadaljevanje te poti je vodna učna pot Grabnarca, ki prav tako zahteva dve uri, na njej pa boste lahko uživali v neokrnjeni naravi ob istoimenskem potoku. O začetku poti lahko vprašate v pisarni TIC v Radovljici.

BREZJANSKA BOŽJA POT
Prav je, da omenimo tudi romarsko baziliko Marije Pomagaj v Brezjah, kamor se stekajo pota naših vernikov. Tudi če niste verni, je skoraj štirideset metrov dolga novorenesančna cerkev vredna ogleda, Brezje pa so kraj, ki človeka navda z mirom. Cerkev je že vedela, kam postaviti svete hrame.

TU SO DOMA
Za konec pa ne smemo pozabiti skoraj kultne blagovne znamke iz Gorenjske. Begunjski Elan že desetletja skrbi za vrhunsko opremo smučarjev, tako profesionalcev kot nedeljskih ljubiteljev belih snežnih vijug. Od smuči do snowboardovin seveda ustreznih oblačil. Smučarske hlače, toplo perilo, primerna bunda … Sladokusci pa zacmokajo ob omembi Gorenjke, za katero si upamo trditi, da se lahko kosa celo s planetarno vijoličasto Milko. Radovljica vas gotovo ne bo razočarala, pa še blizu je, odkar pospešeno gradimo gorenjsko avtocesto.


les2alpes Les2 Alpes in Val Thorens – za ljubitelje belih strmin Grenoble Grenoble – francoski raj za smučarje Edinburgh Edinburgh – Škotska v malem porto-2 Porto – za razvajanje brbončic ·