477606767
Utrip mesta · zdravje & lepota

Poletje in vročina hodita z roko v roki. Kar pa močno vpliva na naše dobro počutje, saj poleti voda dobesedno hlapi iz nas. Pazimo torej, da ne nasedamo mitom o hidraciji in poskrbimo za našo psihofizično odličnost!

Voda je za pravilno delovanje našega telesa ključnega pomena. Pomaga namreč pri vseh glavnih metabolnih procesih, pri nadziranju primerne temperature, izločanju toksinov in vzdrževanju primernega krvnega tlaka. Kdaj in kako pravilno hidrirati pa v nadaljevanju.

Mit #1: Spijmo 8 kozarcev vode na dan

Ljudje smo različni in živimo v raznolikih okoljih. Zadostna količina vode na dan je zatorej odvisna od klimatskih razmer, vrste oblačil in fizične aktivnosti. Najbolj pomembno je torej slediti lastnemu občutku žeje, če pa nam to ne uspeva najbolje, le posezimo po vsaj osmih kozarcih dnevno.

Mit #2: Pijmo le, ko smo žejni

Žeja je lahko znak dehidracije, a temu ni vedno tako. Fizična aktivnost včasih odžene občutek žeje, zato bodimo previdni in si nalijmo velik kozarec hladne vode tudi ko nismo pretirano žejni.

Mit #3: Najboljša pijača med vadbo je športni napitek

Športne napitke zamenjajmo za vodo in prigrizek. Med fizično aktivnostjo telesu privoščimo zadostno količine vode, po vadbi pa izgubljene elektrolite in natrij nadomestimo s prigrizkom z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov. Banana, pomaranča in neslani oreščki bodo pravšnja izbira.

PREBERITE ŠE: Osvežilni vitaminski napitki, ki nam vrnejo energijo po vadbi

Mit #4: Nikoli ne moremo spiti preveč vode

V medijih zlahka zasledimo govorice, da pitje dodatne količine vode vpliva na lepši videz naše kože, pomaga pri boljšem spancu in izboljša naše splošno počutje. Vsekakor pazimo, da dnevno spijemo dovolj vode, saj ta resnično pozitivno vpliva na naše počutje in videz, a znanstvenih dokazov o pozitivnem učinkovanju prekomernega zalivanja telesa z vodo na žalost ni.

Mit #5: Zdrav urin je čist kot voda

Temen urin vsekakor sporoča, da naše telo prosi za dodaten kozarec vode. A nikar ne pretiravajmo, zdrav urin je namreč barve osvežilne limonade. Poleti torej večkrat preverimo barvo in spijmo kakšen kozarec več, če nam ta ni preveč všeč. Najbolj zdravo bi bilo na toaleto odditi na vsaki dve uri.

463192315 Osvežilni vitaminski napitki, ki nam vrnejo energijo po vadbi 482365529 8 učinkovitih in naravnih sredstev proti srbečim pikom komarjev Foto: freetopone.com Poletje v laseh – 15 najlepših poletnih frizur Kokosovo olje je izjemno uporabno in učinkovito kozmetično sredstvo Kokosovo olje: 10 odličnih načinov uporabe v domači kozmetiki ·