Recept za domačo kremšnito
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Blejska kremna rezina je nastala leta 1953, ko jo je začel izdelovati slaščičarski mojster Ištvan Lukačević. Vse ostalo je zgodovina. Priljubljena slaščica je od tedaj neizbrisno povezana z izletom na Bled. A če ste mislili, da je njena priprava zgolj v dometu največjih slaščičarskih mojstrov, ste se motili. Ravno tako kremno rezino, kot je blejska, lahko namreč pripravite tudi sami. Kako, izveste v nadaljevanju, kjer vam izdamo odličen recept za domačo kremno rezino.

Kremna rezina, kraljica slaščic, je že 33 let simbol blejska kulinarike. Originalen recept je seveda skrbno varovana skrivnost, a mi smo našli recept za blejsko kremno rezino, s katerim boste pripravili takšno, ki je praktično ne boste mogli ločiti od ”ene in edine”, postrežene v hotelu Park.

PREBERITE ŠE: Recept: domača frutabela, dobra kot original

Legendarni rahli kremasti posladek, ki je šel na Bledu že 12-milijontič v ”ponatis”, je sestavljen iz več plasti. ”Platnici” sta iz listnatega testa, v njunem primežu pa najdemo kuhano vaniljevo kremo in stepeno sladko smetano. Boste poskusili izdelati domačo kremno rezino?

Recept za kremno rezino:

Sestavine za kremno rezino:

  • 3 beljaki
  • 4 beljaki
  • 8 žlic sladkorja
  • 4 žlice moke
  • 1 l mleka
  • 1 vaniljev puding
  • 1 zavitek listnatega testa
  • sladka smetana
  • sladkor v prahu

Postopek priprave kremne rezine:
Najprej listnato testo sobne temperature razdelimo na dva dela in razvaljamo na velikost pekača, ga na nekaj mestih prepikamo z vilicami in v pečici pečemo do zlato rumene barve pri 220 stopinjah Celzija. Nato zmešamo rumenjake, moko, puding, sladkor in 2,5 dl mleka. Dodatno zavremo preostanek mleka in vanj zlijemo ostale sestavine ter mešamo, dokler se ne zgosti. Ko se masa shladi, ji dodamo čvrst sneg iz 4 beljakov in počasi premešamo. Zlijemo na eno plast testa, položenega na s papirjem za peko obložen pekač. Drugo plast testa vnaprej razrežemo na enake kvadrate in jih položimo po kremi (tako jih bomo kasneje lažje rezali). Pekač postavimo v hladilnik, da se krema strdi, in ko je ohlajena, le še potresemo s sladkorjem. Kaj pa bela plast, se sprašujete. Potem pred polaganjem ”ploščič” iz testa stepete smetano in z njo premažete ohlajeno rumeno kremo. Postopek je nato enak kot pred dodajanjem bele plasti. Pa dober tek!

Recept za brownije Katharine Hepburn Recept: rjavčki Katharine Hepburn Recept za domačo Frutabelo Recept: domača frutabela, dobra kot original Sladoledni kruh iz mikrovalovne pečice Recept: sladoledni kruh iz mikrovalovne pečice Krof z Nutello Recept: Pustni krofi z Nutello · ·