Recept - domači kefir
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Obožujete kefir? Kako ga ne bi, ko pa je tako koristen za naš organizem? Kefir, ki v turščini pomeni dobro počutje, ima številne blagodejne učinke na telo, o čemer pričajo številne študije. Gre za starodavno z encimi bogato fermentirano živilo, ki ima številne telesu koristne mikroorganizme in naj bi poskrbelo za večjo odpornost in povečanje energije. Priprava domačega kefirja je povsem preprosta, zanj pa potrebujete zgolj dve sestavini.

Kefir je lahko odličen zajtrk ali malica. Primeren je tudi za tiste, ki imate intoleranco na laktozo in si želite okusen polnomasten jogurt. Podobno kot jogurt ima kiselkast in osvežilen okus, a v nasprotju z njim poleg probiotičnih bakterij vsebuje tudi kvasovke.

PREBERITE ŠE: Kefirko – slovenska posoda za pripravo domačega kefirja na Kickstarterju

Ne manjka mu proteinov, kalcija, magnezija, fosforja, ravno tako ne vitaminov A, B, C in K. Po številnih študijah sodeč, obnavlja črevesno floro, povečuje odpornost, preprečuje okužbe in daje energijo.

Recept za domači kefir:

Sestavine za domači kefir (4 osebe):

  • 1 žlica kefirjevih zrn
  • 1 liter mleka

Postopek priprave domačega kefirja:
Zrna položimo v steklen vrč s pokrovom in jih prelijemo z mlekom. Pustimo, da na sobni temperaturi (okoli 22 stopinj Celzija) stoji od 12 do 24 ur. Med postopkom fermentacije vrč večkrat pretresite, da preprečite razrast kvasovk. Če se pojavijo, jih odstranite in znova pretresite. V primeru preveč kvasovk kefir namreč ni užiten. Vsakič, ko kefir pretresete, dvignite pokrov, da se izloči ogljikov dioksid. Kefir je pripravljen, ko se kefirjeva zrna strdijo na vrhu vrča. Tekočino precedimo, da jih odstranimo. Okus kefirja lahko oplemenitite z žlico vanilje ali mu primešate sadje. Pa dober tek!


Recept - tatarski biftek Recept: tatarski biftek za prste obliznit Recept - domača pomarančna marmelada Recept: domača pomarančna marmelada Recept - vroča čokolada z vinom Recept: vroča čokolada z vinom Recept - domača majoneza na hitro Recept: domača majoneza na hitro · · · ·