Recept - francoska solata
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Francoska solata je nepogrešljiva na piknikih, zabavah in praznično obloženi mizi. Če to kremno zelenjavno solato s krompirjem, korenjem, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo pripravite po tem receptu, bo prva stvari, ki bo zmanjkala na mizi. Za prste obliznit in s kruhom pomazat!

Francoska solata je zelo okusna zelenjavna solata, ki popestri vsak piknik, zabavo in praznike. Priprava vam bo vzela malo časa, če se je lotite po spodnjem receptu, pa jo boste na koncu s kruhom pomazali!

PREBERITE ŠE: Recept: domača majoneza na hitro

Če želite, jo lahko pripravite iz domače majoneze. Tudi zanjo imamo recept: Domača majoneza na hitro. Pa naj vam tekne!

Recept – francoska solata:

Sestavine – francoska solata:

  • 300 g krompirja
  • 200 g majoneze
  • 2 jajci
  • 150 g graha (po možnosti svežega)
  • 150 g korenčka
  • 100 g kislih kumaric
  • 80 g gorčice
  • 3 ščepce soli oz. po okusu
  • 1–2 ščepca sveže mletega popra oz. po okusu

Postopek priprave francoske solate:
Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. Korenje ostrgamo, operemo in narežemo na kocke. Ravno tako na koščke narežemo kumarice. Grah izluščimo. V kozico damo krompir in dodamo toliko hladne vode, da je ves krompir prekrit. Vodo solimo, pustimo, da zavre, in na zmerne ognju/temperaturi kuhamo, vse dokler se krompir ne zmehča (pribl. 10 minut). V drugi kozici ta čas v osoljeno vodo stresemo korenje in grah ter kuhamo do 10 minut. Odcedimo, ohladimo in vso zelenjavo prestavimo v večjo skledo. Nato se lotimo kuhanja jajc. Položimo ju v hladno vodo in počakamo, da ta zavre. Kuhamo še pet minut, nato jajci ohladimo pod mrzlo vodo in olupimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Slednje narežemo na majhne kocke, medtem ko rumenjake nadrobimo. Oboje dodamo zelenjavi. Dodamo še gorčico in majonezo ter solimo in popramo. Dobro premešamo. Ohladimo in postrežemo hladno. Če francoska solata ni dovolj kisla, dodamo vinski kis ali tekočino od kumar. Pa dober tek!


Meringue je preprosta sladica, ki bo navdušila vse ljubitelje sladkega. Recept: meringue – puhasti piškoti iz dveh sestavin Recept: palačinke s polnilov iz Nutelle Recept: pregrešno dobre palačinke s polnilom iz Nutelle Recept - domači kefir Recept – domači kefir Recept - tatarski biftek Recept: tatarski biftek za prste obliznit ·