Recept gužvara (srbska gibanica)
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Veste, kaj je gužvara? Kdo pravi, da so srbska hrana samo čevapčiči in pleskavice?! Ljubitelji srbske kuhinje boste prav tako prišli na svoj račun z receptom za gužvaro, ki ji pravimo tudi srbska gibanica (tudi sirov zavitek). Enostavna, okusna brezmesna jed, s katero si bodo oblizovali prste prav vsi! Pozabite na burek!

Ob besedi gibanica najprej pomislimo na prekmursko gibanico, a priprava te odlične sladice je zahtevna, zato vam raje izdamo recept za srbsko gibanico, ki ji v izvirniku pravimo gužvara. Ne gre za sladico, temveč sirov zavitek, katerega priprava je tako preprosta kot obračanje čevapčičev na žaru! Vse, kar morate storiti, je, da kot časopisni papir zmečete listnato testo, ga pomočite v maso, dobite pa lično pito, ki je gosti ne bodo mogli prehvaliti.

Recept za gužvaro (srbsko gibanico):

Sestavine za gužvaro (srbsko gibanico):

  • 30 dag skute
  • 4 listi listnatega testa
  • 10 dag sira feta
  • 150 ml mleka
  • 2 jajci
  • 1 dcl olja
  • soda bikarbona

PREBERITE ŠE: Recept: jota za začetnike

Priprava gužvare (srbske gibanice):
Z vilicami zmešajte skuto, jajca, sir, mleko in polovico žličke sode bikarbone, ki ste jo prej raztopili v decilitru vode. Mešajte toliko časa, da dobite poltekočo maso (z grudicami sira in skute). Pekač namastite in obložite z valovito plastjo testa, ki ga polijete z oljem. Po testu potresite maso in jo pokrijte z naslednjo plastjo testa. To nagubajte tako, da so valovi zdaj pravokotno na prejšnjo plast. Testo znova namastite. Vse skupaj ponovite še dvakrat (skupno štiri plasti testa), da je vsaka plast pravokotna na prejšnjo. Po vrhu potem razporedite preostalo maso. Še preprosteje pa je, da pekač obložite z listnatim testom, preostalo listnato testo pa zmečkate v kepo kot časopisni papir, ga pomočite v maso in ”zgužvate” v pekač (glejte videoposnetek za lažjo predstavo). Pečico predhodno segrejte na 180 stopinj Celzija in pecite nekje 30 minut. Pa dober tek!

Videorecept za gužvaro:

Recept za joto za začetnike Recept: jota za začetnike shutterstock_381593071 Recept: božanska torta nutella iz le treh sestavin Recept za vinski šodo Recept: kremast vinski šodo Recept za čokoladnč kroglo presenečenja Recept: čokoladna krogla presenečenja s sladoledom · ·