shutterstock_311452358
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Pečena jabolka so prava klasika, ki se ji ni mogoče upreti. Preprostejše sladice takorekoč ni!

Oh, ta nostalgija. Se še spomnite, ko smo pekli jabolka zunaj nad ognjem in potem okušali eno najslajših dobrot? Morda to počnete še danes? Če ste že malce pozabili, vam tokrat prinašamo dobro alternativo, ki jo lahko pripravite kar v pečici ali v ponvi na štedilniku. Tukaj je recept za pečena jabolka, ki vas bodo ponesla nazaj v otroštvo.

Sestavine

  • 10 do 12 olupljenih jabolk
  • 
3 žlice cimeta
  • 
1/2 žlice muškatnega oreška
  • 
200 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 
ščepec soli

Priprava

Olupljena jabolka narežite na manjše koščke, prelijte s sokom limone, potresite s cimetom, muškatnim oreškom, rjavim sladkorjem in soljo. Dobro premešajte in prestavite v pekač (lahko tudi v ponev). Pokrijte in pecite približno 45 minut (v pečici ali na plošči) dokler se jabolka ne zmehčajo. Pa sladek dober tek!

Ali ste vedeli, da jabolka že celo življenje jemo napačno?

No, vsaj glede na študijo, ki si jo izvedli na Tehniški univerzi v Gradcu v Avstriji, kjer so v semenih in sredici jabolka odkrili dobre bakterije Lactobacillus. Te ponavadi najdemo tudi v probiotikih.

V raziskavi so zabeležili dobre bakterije v peclju, lupini, mesu in semenih in večina prijaznih bakterij je bila najdena prav v slednjih. Ljudje, ki tako mečejo stran sredico jabolka, da ne bi slučajno zaužili semena, naj bi število zaužitih mikrobov zmanjšali s 100 milijonov na 10 milijonov. Raziskovalci so prav tako ugotovili, da imajo organska jabolka več bakterij na splošno in imajo zato tudi več dobrih bakterij v primerjavi z neorganskimi jabolki.

NAŠI RECEPTI Z JABOLKI

Domača jabolčna pita po receptu babic
Zdrava jabolčna tortica brez pečenja
Puhaste jabolčne palačinke
Jabolčni hren
Presni jabolčni štrudelj
Jabolčni rjavčki (browniji)
Domač jabolčni kompot
Preprosta jabolčna pita
Krostata z jabolki in pekanovimi orehi


1 (1)a Recept: najboljši veganski bananin kruh s čokolado in napolitankami Testenine z bučami in pršutom Recepti za jedi z bučami: 3 božanske jedi, po katerih bo dišala cela hiša Slastna mlada špinača s šampinjoni in jabolki. Recept: mlada špinača s šampinjoni in jabolki b0a7e4b6-l Recept: sladica s Kinder Buenom, ki je obnorela svet ·