Jajčni liker - recept
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Jajčni liker je obvezni spremljevalec zime. Zakaj? Ker te pogreje, ker je sladek, ker te nasiti in ker omamno diši. Gre za slastno alkoholno pijačo iz kuharskih knjig naših babic in pijačo, ki je zaščitni znak koč na italijanskih smučiščih. In prav tako dober, penast in dišeč jajčni liker si lahko zamešate tudi sami doma; tu je recept!

Jajčni liker (znan tudi kot bombardino) je priljubljena alkoholna pijača, brez katere ni prave zime, podobno kot ni zime brez kuhanega vina in kostanja. Priljubljen je ob božiču, za novo leto in kadar si vzamemo premor med smučanjem v kakšni koči.

PREBERITE ŠE: Najboljši recept za kuhano vino

Bliža se zima in nič ni boljši odgovor na mraz in sneg kot prav topel in mehek jajčni liker. Lahko je samostojna pijača ali pa ga uporabite namesto smetane v kavi.

Recept za penast jajčni liker

Sestavine za penast jajčni liker:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 rumenjaki
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 dcl sladke smetane
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1,5 dcl konjaka ali vinjaka (ali katerega drugega žganja)
  • 1 muškatni orešček
  • čokolada v prahu (za posip)
  • cimet

Priprava penastega jajčnega likerja
Z mešalnikom rumenjak in sladkor mešajte toliko časa, da nastane rahla penasta zmes. V drugi posodi združite sladko smetano, mleko in nekaj nastrganega muškatnega oreščka ter vse skupaj počasi segrejete, nato pa odstranite z ognja/indukcijske plošče. Segreto mleko počasi prilijte penasti jajčni zmesi, istočasno pa zaposlite mešalnik, da zmes pri majhni hitrosti sproti meša. Nato jo spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 stopinj Celzija (nikar ne dopustite, da zavre!). Med segrevanjem zmes stalno mešajte, vse dokler se ne začne zgoščevati. To je tudi znak, da jo odstavite z ognja in vmešate žganje. Voilà!

Penast jajčni liker lahko postrežete še topel ali hladen in ga dodatno okrasite s stepeno smetano, cimetom, čokolado v prahu ali naribanim muškatnim oreščkom. Priporočamo, da daste na dno kozarce nekaj koščkov sadja, saj je kombinacija z njim preprosto popolna. Za otroško različico jajčnega likerja na koncu samo izpustite alkohol. Otroci bodo naravnost navdušeni, da lahko uživajo v enaki pijači kot vi!

Miklavževi parklji Praznični recept: hudičevo dobri miklavževi parklji Kaki pita Recept: božansko dobra kakijeva pita Kaki Recept: slastna kakijeva krema s smetano brez peke Martinova pojedina Recept: tradicionalna martinova pojedina ·