Ta mrežna pečenka bo omrežila vsakogar.
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Mrežna pečenka je primerna za nedeljsko kosilo, za božično večerjo ali kar tako. Da boste očarali povabljence, jim pripravite prvovrstno mrežno pečenko, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne gurmane. Kako, izveste v nadaljevanju. Na ostanke ne računajte!

Mrežna pečenka velja za tradicionalno jed, ki jo morate dodati v svoj repertoar kuharskega znanja. Praznični dnevi ali pa nedeljska kosila so odlična priložnost, da to znanje vnovčite. Z upoštevanjem postopka, ki ga razkrivamo v nadaljevanju, bo tudi vaša pečenka uspešnica, ki še dolgo ne bo pozabljena.

PREBERITE ŠE: Recept: tatarski biftek za prste obliznit

Marsikdo se boji priprave pečenke, saj meni, da je postopek priprave zapleten in da nima dovolj izkušenj. Iz izkušenj pa vam lahko povemo, da za pripravo mrežne pečenke ne potrebujete posebnega znanja. Preverite, kako nastane ta sočna mesna poslastica, s katero resnično ne boste imeli veliko dela, lahko pa jo brez zadrege postavite na praznično mizo.

Recept – sončna mrežna pečenka:

Sestavine – sončna mrežna pečenka:

  • 1 kg svinjskega stegna
  • svinjska mrežica
  • 4 rezine limonine lupine
  • 2 lovorova lista
  • 1–2 ščepca mlete kumine
  • 2 klinčka
  • košček cimetove skorje
  • 1 vejica peteršilja
  • 6 strokov česna
  • sol
  • črni poper v zrnu

Postopek priprave mrežne pečenke:
Meso pred pripravo za 60 minut postavimo na sobno temperaturo. Nato ga operemo, temeljito obrišemo in natremo z mešanico soli in popra. Na vsaki strani mesa naredimo po tri zareze, kamor zataknemo stroke česna. Svinjsko mrežico položimo na delovno površino in damo nanjo dva koščka limonine lupine, lovorov list in cimet. Na to položimo meso, ki smo ga predhodno potresli z mešanico kumine in strtih klinčkov. Na meso položimo preostale limonine lupine, lovorov list in peteršilj, ga zavijemo v mrežico in položimo v pekač (ta mora biti le za malenkost večji od mesa) ter pokrijemo. Pečemo 60 minut pri 180 stopinjah Celzija. Nato pekač odkrijemo in pečemo še nadaljnjih 30 minut. Med pečenjem meso nekajkrat prelijemo z lastnim sokom (na 15–20 minut), da je pozneje bolj sočno. Po pol ure meso spet pokrijemo in ga po koncu še za 10 minut pustimo v ugasnjeni pečici, da se sokovi v njem enakomerno porazdelijo. Mrežno pečenko postrežemo s poljubno prilogo. Pa dober tek!


Recept - božični sadni kruh Recept: božični sadni kruh na preprost način Recept - cimetove zvezdice Recept: dišeče cimetove zvezdice (cimetovi piškoti) Recept - arašidovi piškoti Recept: hrustljavi arašidovi piškoti Recept - domače bobi palčke Recept: domače bobi palčke · ·